Themabeeld. ©  Shutterstock

Dementerende oorlogsverzamelaar voor de rechter na vondst van ruim 40 granaten en mijnen

KORTRIJK -

Een 74-jarige man uit Kortrijk staat terecht voor verboden wapenbezit. In 2018 werden 42 stuks oorlogstuig in beslag genomen, de meeste kreeg hij terug maar kort daarna veranderde de wapenwet. De man is zwaar dement en was niet meer in staat om zijn wapens correct aan te geven dus nu staat hij tweemaal terecht voor dezelfde wapens.

Jonathan Folens

“Er zijn gigantische hoeveelheden granaten, mijnen en artilleriehulzen aangetroffen in zijn woning langs de Oudenaardsesteenweg,” zegt het Openbaar Ministerie. “De man had geen slechte intenties maar je moet er niet aan denken dat er brand zou uitbreken.”

In 2018 werden vier huiszoekingen uitgevoerd waarbij 42 stuks wapentuig in beslag genomen werden. “Hiervan waren er veertig correct gedeactiveerd en kreeg hij terug,” zegt de advocaat van de beklaagde. “In 2019 is echter de wapenwet veranderd en in 2020 werd de man onbekwaam verklaard door zijn gevorderde dementie. Op 10 mei 2021 volgde opnieuw een huiszoeking en werden dezelfde wapens opnieuw in beslag genomen. Door de gewijzigde wet moesten ook geneutraliseerde wapens aangegeven worden, maar gezien de toestand van mijn cliënt kon hij dit niet meer doen.”

De advocate vroeg dan ook de vrijspraak in die tweede zaak al zijn beide partijen het erover eens dat de wapens best aan een museum overgedragen worden. Vonnis op 28 februari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer