Rusthuis tot 90 euro per maand duurder door stijgende energieprijzen: uitbaters vrezen dat ze vergeten worden bij maatregelen

De Raad van State zet in een advies vraagtekens bij de btw-verlaging die de federale regering wil doorvoeren op de elektriciteitsfactuur, omdat de 165.000 bewoners van woonzorgcentra met lege handen dreigen achter te blijven. De sector wil die regeling desnoods juridisch aanvechten.

Het probleem zit hem in de manier waarop de federale regering te werk gaat. Ze kijkt naar particuliere eindgebruikers en kent die de btw-korting toe op hun persoonlijke factuur. Maar in een woonzorgcentrum hebben de bewoners geen persoonlijke factuur. Het is de instelling die een professioneel contract heeft en daar een stuk van doorrekent.

Alles bijeen – hogere lonen, hogere facturen van toeleveranciers … – zou de dagprijs wel eens met twee à drie euro kunnen stijgen, berekende Vlozo, de koepel van onafhankelijke zorgverstrekkers. En de btw aftrekken zoals een normaal bedrijf, kan in de zorgsector niet.

Toch is de regering niet van plan om het geweer van schouder te veranderen. Het kabinet van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) wijst erop dat de Raad van State vooral waarschuwt dat zo’n onderscheid stevig gemotiveerd moet worden. Zomaar privécontracten en professionele contracten gelijk behandelen, ziet de regering niet zitten. Al helemaal niet omdat de zorgsector al stevig gesubsidieerd wordt.

Maar de zorgsector zelf laat dat niet zo maar passeren. “Als de regering haar regeling niet aanpast, dan zullen we verdere stappen zetten”, klinkt het bij Vlozo.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen