Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Boekhouder oud-VS-president Donald Trump: "We staan niet meer achter jaarrekeningen Trump Organization"

Mazars, het internationale boekhoudbedrijf, zegt dat het niet langer achter de jaarrekening kan staan van de Trump Organization. Dat is het bedrijf voor de zakelijke belangen en investeringen van voormalig president Donald Trump en zijn familie. Mazars gaat ook geen nieuw werk meer verrichten voor de Trump Organization.

De openbaar aanklager van New York doet op dit moment onderzoek naar de Trump Organization. Volgens openbaar aanklager Letitia James heeft het bedrijf misleidende verklaringen afgelegd aan geldschieters, verzekeraars en de belastingdienst over de waarde van zes eigendommen van Trump, waaronder golfclubs en bekende gebouwen zoals de Trump Tower in New York. Ook de kinderen van Donald Trump die betrokken zijn bij zijn de Trump Organization, zijn intussen gedagvaard.Ā 

Mogelijk heeft Trump de waarde van eigendommen kunstmatig overschat, om zo makkelijker en goedkoper te kunnen lenen. Ook over het merk Trump zou zijn gelogen. Dat Mazars zich nu terugtrekt laat volgens James zien hoe urgent haar onderzoek is.

Trump: boekhouding was correct

De Amerikaanse afdeling van Mazars, een audit-, boekhoud- en adviesgroep die zijn zetel heeft in Frankrijk,Ā  heeft begin februari al aan de Trumps laten weten dat het zich terugtrekt, waarop het bedrijf dat ook heeft laten weten aan de rechtbank.

In die brief laat Mazars weten dat het "over het geheel genomen geen materiƫle tegenstrijdigheden bevat" maar dat door alle omstandigheden "ons advies aan u is dat het niet langer passend is om te vertrouwen op de jaarrekeningen."

Een woordvoerder van de Trump Organization laat in een verklaring weten dat het bedrijf "teleurgesteld" is dat Mazars zich terugtrekt. "Maar de brief laat zien dat het werk van Mazars volgens geldende accounting-principes is uitgevoerd" zegt de woordvoerder van de Trump Organization en benadrukt "dat er geen materiƫle tegenstrijdigheden zijn gevonden."

Tegen Donald Trump en zijn organisatie lopen verschillende onderzoeken. Niet alleen naar financiƫle onrechtmatigheden, maar ook naar de rol van Donald Trump tijdens de dodelijke rellen bij het Capitool in Washington op 6 januari.

Meest gelezen