AFP or licensors

Canadese premier Trudeau zet voor het eerst in de geschiedenis federale noodwet in: "Blokkades niet langer dulden"

De Canadese premier Justin Trudeau heeft maandag aangekondigd dat hij de noodwet activeert om een einde te maken aan de blokkades van demonstranten tegen het coronabeleid. Die houden het land al meer dan twee weken in de greep. "Meer en meer Canadezen willen dat de acties stoppen. Nu premier Trudeau dit initiatief genomen heeft, is het aan hem", zegt correspondent Frank Kuin.

Al meer dan twee weken voeren vrachtwagenchauffeurs in Canada actie. Ze zijn ontevreden omdat ze verplicht worden zich te laten vaccineren tegen corona als ze van en naar de Verenigde Staten rijden. Onder meer in en rond de hoofdstad Ottawa zetten ze blokkades op. Intussen hebben ook veel niet-truckers zich aangesloten bij het protest, dat zich meer en meer begint te richten tegen het beleid van de Canadese premier Justin Trudeau.

Vrijdag riep de Canadese provincie Ontario de noodtoestand uit, in een poging om een einde te maken aan de blokkade van de Ambassador Bridge, een belangrijke grensovergang tussen Canada en de VS.Ā  Dat leidde tot economische problemen. Gisteren werd de blokkade na een rechterlijk bevel opgeruimd.

Premier Justin Trudeau zegt nu dat hij Emergencies Act activeert, de federale noodwet, "om de provinciale en territoriale bevoegdheden aan te vullen en blokkades en bezettingen aan te pakken." Het is de eerste keer in de Canadese geschiedenis dat die wet ingezet wordt "De blokkade beschadigt onze economie. We kunnen en zullen deze illegale en gevaarlijke activiteiten niet langer duiden"; zei Trudeau op een persconferentie.

ā€œWe kunnen en zullen deze illegale en gevaarlijke activiteiten niet langer dulden, zei de Canadese premier Trudeau op een persconferentie:

Videospeler inladen...

Fysieke en financiƫle maatregelen

De federale noodwet inschakelen is een unieke stap, zegt Frank Kuin, correspondent voor NRC Handelsblad, in "De ochtend" op Radio 1. "De wet bestaat sinds 1988, het is de eerste keer dat dit gebeurt. Het is een zware stap die nog nooit eerder gebruikt werd."

Het geeft de regering brede bevoegdheden om de situatie aan te pakken. "Enerzijds kan er fysiek ingegrepen worden, door het wegslepen van trucks bijvoorbeeld. In Ottawa bijvoorbeeld is daar nog niets aan gedaan, en bij de inwoners is er ongenoegen daarover", legt Kuin uit. "Daarnaast kan de regering ook financieel ingrijpen. De actievoerders krijgen steun via crowdfunding, ze krijgen met name veel dotaties uit de Verenigde Staten, vooral van Trump-aanhangers. Deze wet biedt mogelijkheden om dat aan banden te leggen."

Slaagt Trudeau erin hier de situatie op te lossen, dan kan hij de eer opstrijken. Lukt het hel niet of loopt er iets verkeerd, dan heeft hij ook dat probleem in zijn handen.

Correspondent Frank Kuin

De spanningen worden intussen steeds groter, en nu premier Trudeau de federale noodwet heeft ingezet, is het afwachten hoe de situatie zal evolueren. "Tot nu toe was het dat de verantwoordelijkheid bij de stad Ottawa, de provincie Ontario gelegd. Nu neemt Trudeau zelf het heft in handen", zegt Kuin.

Uit opinie-onderzoek moet blijken dat 75 procent van de Canadezen vindt dat de actie van de truckers langzamerhand te ver aan het gaan is, en dat het tijd is om ze te beƫindigen. "Slaagt Trudeau er met deze maatregelen in, dan kan hij de eer opstrijken. Lukt het hem niet of loopt er iets verkeerd, dan heeft hij ook dat probleem in zijn handen."

Volgens Trudeau zullen de maatregelen in tijd en geografisch beperkt zijn, en het leger zal niet worden ingezet. Het Canadese parlement moet ook nog zijn goedkeuring uitspreken.

Meest gelezen