Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images

HET DEBAT. Vierdaagse werkweek met dagen van 9,5 uur. Een goede zaak?

Een opvallende maatregel van de nieuwe arbeidsdeal is de mogelijkheid om de werkweek in te korten naar vier dagen. De voorwaarde is wel dat je, in ruil voor een extra vrije dag, de overige vier dagen wat langer werkt. Zo kan een voltijdse job in vier dagen worden gepresteerd. Is dat haalbaar? En is het nuttig? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat enkele experts ervan vinden.

107 reacties

  • nathalie huyghe

    2 jaar geleden
    In de zorg zijn nachtdiensten al 10uur (en zelfs 7 dagen na elkaar), waarom zou dat niet overdag kunnen? Op vele afdelingen is activiteit in de nacht het zelfde als overdag. Ik ben optimistisch over het idee, maar pessimistisch over de uitvoering: ik denk dat enkel een minderheid de kans zal krijgen om zo te werken...Zeker ook voordelen op ecologisch vlak: als iedereen 1 dag per week zich minder verplaatst... maar dit zal ondergeschikt zijn: net zoals telewerk een stille dood sterft...
  • Conrad Croonen

    2 jaar geleden
    Was dit er vroeger maar, een 3 dagen werkweek.
  • Jan Op de Beeck

    2 jaar geleden
    Wij doen dagelijks gratis meer uren dan gevraagd, die 4 dagen week zou heel mooi zijn dus . Maar wanneer laat men de ( zogezegde) werkzoekenden opdraven ? Neem dop weg na bijvoorbeeld 5 jaar. Laat de stempel dagen ook niet meetellen voor het pensioen en ik denk dat de motivatie om te gaan werken veel groter zal zijn .
  • Marc Piessens

    2 jaar geleden
    Als je als 50 plusser een fysiek of mentaal zware job hebt, is 8u op een dag al een zware dobber. Tel bovendien bij die 9,5u nog eens pauzes en woon-werkverkeer bij en ik zou 13u van huis zijn. Dan is eten en slapen nog zowat het enige wat rest. 4 dagen onafgebroken zonder ontspanning, sport of sociaal contact? Neen dank u!
  • leen hanssens

    2 jaar geleden
    Er zal wel een addertje onder het gras zitten.