Falko Hotel (Booking.com)

Meise wil geen detentiehuis voor gevangenen in voormalig hotel Wolvertem: "Alles aan doen om dit tegen te houden" 

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wil een detentiehuis inrichten in het voormalige Falko Hotel in Wolvertem. In het centrum zouden een 50-tal gevangenen kunnen wonen in afwachting van hun vrijlating. Het gemeentebestuur van Meise is niet te spreken over die plannen en belooft op alle mogelijke manieren dwars zullen te liggen.

Burgemeester Gerda Van den Brande (N-VA) windt er geen doekjes om: "We gaan er alles aan doen om dat tegen te houden. Wij vinden Wolvertem absoluut geen ideale plaats voor een detentiehuis. In tegenstelling tot de federale overheid, want aan het hotel zullen ze nog weinig werk hebben. Ze willen het project snel uitrollen en het leegstaande hotel is zo goed als gebruiksklaar."

In het detentiehuis zouden gevangenen met gevangenisstraffen onder de drie jaar verblijven in afwachting van hun vrijlating. Intussen mogen ze volgens de burgemeester mits toestemming ook werken en zich verplaatsen buiten het gebouw. "We weten niet om welke gevangenen het zou gaan, maar het blijven wel gevangenen. Het hotel ligt pal in het centrum van de gemeente. Daar is niet genoeg gelegenheid om te parkeren, er zijn geen busverbindingen en we hebben geen treinstation."

Vroeger viersterrenhotel

Gevangenen laten wonen in een - weliswaar voormalig - viersterrenhotel, spreekt in ieder geval tot de verbeelding en ook dat zit de burgemeester dwars. "De woorden "in een viersterrenhotel onderbrengen" slaan al bij veel mensen in als een bom. Een detentiehuis hoort niet thuis in een landelijke gemeente als Wolvertem. We gaan er alles aan doen om dit tegen te houden. Daarom hebben we de inwoners ook ingelicht over de plannen." Die tactiek lijkt te werken, want er ontstond al de nodige commotie en intussen is er een online petitie tegen de plannen opgestart.

Kans op herval laten dalen

Minister Van Quickenborne laat via zijn woordvoerder weten dat de gesprekken met de gemeente Meise lopen. "Vanaf 1 juni wordt er een nieuwe wetgeving van kracht waarbij er kleinschalige detentie wordt opgestart”, legt Edward Landtsheere uit. “In Wolvertem gaat het concreet over mensen met straffen van minder dan drie jaar. Voor alle duidelijkheid: het gaat dus niet om terreurmisdrijven of andere zware feiten. We weten dat we in zo’n beperkt detentiecentrum de kans op herval kunnen laten dalen.”

Volgens burgemeester Van den Brande wordt het moeilijk om de plannen tegen te houden. "Ze hebben ons in het begin beloofd dat ze het project niet zouden laten doorgaan als we er niet achter stonden, maar intussen zijn ze daar al van afgestapt. Als zij zeggen dat het er moet komen, dan komt het er ook." Toch geeft de burgemeester zich nog niet gewonnen. "We willen dat de federale overheid luistert naar ons en naar onze inwoners. Als ze het hotel willen inrichten als detentiehuis moeten ze sowieso eerst een toelating aanvragen voor de herbestemming van het gebouw. Die zullen we natuurlijk niet geven. En we onderzoeken nu welke andere stappen we nog kunnen nemen", aldus de burgemeester.

Meest gelezen