Ongeveer 52.000 transmigranten probeerden in 2021 met bootjes het VK te bereiken

Mensen komen aan in het Verenigd Koninkrijk. © belga

Zowat 52.000 mensen hebben vorig jaar geprobeerd om met kleine bootjes de oversteek te maken van de Belgische en de Franse kust naar het Verenigd Koninkrijk. Dat meldt de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé.

Belga

Hoewel het aantal gecontroleerde transmigranten in de provincie West-Vlaanderen de laatste jaren is gedaald, neemt de problematiek volgens de gouverneur en de betrokken diensten in werkelijkheid wel toe.

‘De georganiseerde criminaliteit heeft er een echte business voor opgezet. Dat vertaalt zich ondertussen in de aanwezigheid van transmigranten die na veel pogingen en lang ronddolen per se het Verenigd Koninkrijk willen bereiken. Dat veroorzaakt heel wat problemen en schade’, zegt Decaluwé. Ook het gebruik van kleine bootjes om de oversteek te maken, is aanzienlijk gestegen.

Samenwerken

Om de problematiek aan te pakken, werd er de voorbije jaren nauw samengewerkt met de Préfet des Hauts-de-France en het UK - Home Office / Border Force (UKBF). Samen startten ze de afgelopen jaren tal van initiatieven. Zo werd in 2018 een project opgestart dat in veiligheidsbarrières rond de haven van Zeebrugge moet voorzien. Sinds 2019 wordt er in het kader van de Brexit samengewerkt met de UKBF om illegale oversteken op vrachtwagens richting het VK te vermijden. Daarbovenop wordt in de Zeebrugse haven een controlekamer gerealiseerd die de veiligheid nog meer moet waarborgen.

In de regio Westkust, nabij Calais, wordt er geïnvesteerd in de aanpak van transmigratie. Ten slotte zag het plan ‘Supply chain’ het levenslicht. Met dat plan wil de politie het transport van reddingsvesten, bootjes en andere benodigdheden onderscheppen.

Voor de uitvoering van de plannen is in totaal al meer dan 13 miljoen euro steun gekomen van Europa en de UK Border Force. Decaluwé lichtte de cijfers vanmorgen toe in een overleg met UKBF over de financiering van hun gezamenlijk veiligheidsplan.