Era Domus

Te koop in Roeselare: bewoonbare atoomschuilkelder uit Koude Oorlog

Een atoomschuilkelder die werd gebouwd in Zuid-Afrika tijdens de Koude Oorlog wordt verkocht in Roeselare. De kelder, die niet in de grond zit, werd jarenlang bewoond door een kunstenaar. Hij maakte er een “tiny house” van. 

Gilles Tanghe van makelaarsbureau  Era domus maakte het nog nooit eerder mee. Toch moet hij erin slagen om de kelder van 12,5 meter lang met een diameter van 3 meter te verkopen. Omdat de kunstenaar naar Frankrijk verhuist, verkocht de eigenaar zijn grond waar de kelder op staat. Maar de metalen constructie zien de nieuwe eigenaars niet zitten, dus wordt die op zich doorverkocht. “Eigenaar en kunstenaar Emiel Vercruysse had er graag 50.000 euro voor gehad”, zegt Tanghe. “Het valt moeilijk in te schatten voor ons. Hij heeft er ongeveer 4 jaar aan gewerkt en er ook in gewoond. Op zaterdag 5 maart is er ’s ochtends een bezoekmoment voorzien. We zullen zoeken naar een compromis”, glimlacht hij.

Zuid-Afrikaans demomodel

De kelder komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. “Hij werd gekeurd in Zwitserland en nadien verkocht tot hij in Heule, bij Kortrijk, belandde. Hij staat nu al een kleine 20 jaar in Roeselare”, zegt Tanghe. Opvallend, de kelder is nooit ondergronds geweest. “Het was een demomodel, hij staat nog altijd anderhalve meter van de grond. Eigenlijk is het de bedoeling dat hij 2 meter onder de grond zit”, zegt Tanghe. 

Meest gelezen