België wil geen extra militairen naar Mali sturen

 België zou zijn engagement opschroeven tot 255 militairen. ©  REUTERS

België stuurt voorlopig geen militairen naar Mali in het kader van de Europese taskforce Takuba. Dat heeft minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) dinsdagmiddag gezegd in de Kamer. De voorwaarden voor een Belgische deelname zijn op dit moment niet vervuld, zei ze.

Wle
Bron: BELGA

Voor Takuba werken Europese special forces samen met het Malinese leger in de strijd tegen terreur. Het gaat om een Frans initiatief, maar de afgelopen maanden en weken trokken verschillende andere partnerlanden, zoals Denemarken en Zweden, zich al terug. 

De samenwerking met Mali, waar een militaire junta de macht heeft overgenomen, staat al een hele tijd onder druk. De militaire machthebbers verzetten zich tegen de missie. Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) drukte eerder al haar bezorgdheid uit over het uitstel van de geplande verkiezingen en de verlenging van de transitieperiode. Bovendien is er internationaal ook ongerustheid over de aanwezigheid van de Wagner Group in het West-Afrikaanse land, een Russische privémilitie.

België neemt sinds 2021 deel aan Takuba met enkele stafofficieren, maar zou dat engagement later dit jaar opschroeven tot 255 militairen. Dat engagement wordt nu afgeblazen, kondigde minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) dinsdag aan in de Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen. ‘De voorwaarden zijn niet langer vervuld om de inzet van de Belgische CATSG (Combined Arms Task Sub Group, red.) in dit stadium te overwegen’, zei ze.

De Croo naar Macron

België is in Mali ook actief in het kader van de VN-vredesmissie Minusma en de Europese trainingsmissie EUTM Mali. In totaal heeft België op dit moment een honderdtal militairen ter plaatse. Wilmès benadrukte in de Kamer dat België in elk geval geëngageerd blijft in Mali en bij uitbreiding in de Sahel, zij het op aangepaste wijze. ‘De communicatie moet in stand gehouden worden, om de precieze voorwaarden voor de handhaving van onze aanwezigheid te bepalen en om de junta te herinneren aan haar eigen beloften.’

Ook in Frankrijk is een denkoefening over de toekomst van Takuba aan de gang. Bamako besliste eind januari om de Franse ambassadeur het land uit te zetten. Premier Alexander De Croo reist woensdagavond op uitnodiging van de Franse president Emmanuel Macron af naar Parijs voor een bijeenkomst met de Europese en Afrikaanse staats- en regeringsleiders voor overleg over - onder meer - de situatie in de Sahel.