Buurtbewoners Zaventem en Kortenberg niet blij met huidige plannen voor de fietssnelweg

Zowel vanuit Zaventem als Kortenberg komt er kritiek op de tracés die op tafel liggen voor de aanleg van de nieuwe fietssnelweg. De Werkvennootschap wil in 2023 starten met de aanleg van een fietssnelweg tussen Sterrebeek en Bertem. Die moet parallel lopen met de E40 en aansluiten op de bestaande F203, die Sterrebeek op termijn met Brussel moet verbinden.

"Die fietssnelweg is een goeie zaak maar wat ons stoort is de manier van werken en het gebrek aan communicatie", zegt Luc Caluwaerts van de vzw Sterrebeek 2000. "De Werkvennootschap heeft contact opgenomen met de inwoners van Kortenberg, maar Sterrebeek wordt daar in deze fase niet bij betrokken. En hoewel er meerdere pistes mogelijk zijn, merken we dat De Werkvennootschap duidelijk één traject naar voor schuift waar we vragen bij hebben rond de veiligheid voor de fietsers."

We hebben het gevoel dat er geen rekening gehouden wordt met de ruimere impact op de regio

Xavier Van Moen, Kortenberg

Ook in Kortenberg is er kritiek. "We zijn het niet met alle plannen eens", zegt Xavier Van Moen. "We hebben het gevoel dat de Werkvennootschap vertrekt van het standpunt van de fietser en dat ze geen rekening houden met de ruimere impact op de regio. Een van de nadelen is dat de Voskapelstraat zou onderbroken worden terwijl dat dé verbindingsweg is tussen Everberg en Sterrebeek. Mensen gebruiken die weg om te gaan werken, winkelen en kinderen naar school te brengen. Dit is onze levensader."

Van Moen heeft ook het gevoel dat iedereen naar mekaar kijkt in dit dossier: "Kortenberg kijkt naar Zaventem. De gemeente Zaventem zegt niet op de hoogte te zijn van de plannen van de Werkvennootschap. En die laatste zegt dan weer dan ze verder bouwen op de plannen van Zaventem. Wij vragen dat de Werkvennootschap de alternatieve tracés bekijkt en we willen dat de betrokken gemeenten een duidelijk standpunt formuleren."

Morgen is er in Kortenberg een bewonersvergadering waar verder gepraat zal worden over de fietssnelweg. En op 9 maart is er daarover ook nog een debat in Zaventem. 

Meest gelezen