België stuurt geen militairen naar Mali in kader van Europese operatie Takuba

België gaat geen militairen naar Mali sturen in het kader van de Europese operatie Takuba  Dat heeft minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) gezegd in de Kamer.  De Belgische regering had zich geëngageerd om dit jaar 250 militairen te sturen voor die operatie, die is opgezet om jihadistische terreurgroepen in Mali te bestrijden. Na de recente staatsgreep in Mali staat de operatie onder druk, waardoor België zijn deelname afblaast. 

Onder leiding van Frankrijk is in Mali de nieuwe Europese operatie Takuba opgezet.  In samenwerking met het Malinese leger strijden soldaten van verschillende Europese landen tegen jihadistische terreurgroepen die het West-Afrikaanse land onveilig maken. Maar sinds er in Mali een staatsgreep is gepleegd, staat de missie onder druk. De nieuwe militaire junta verzet zich tegen de missie, terwijl ook aan de Europese kant de onvrede groeit over de verlenging van de transitieperiode en de (met jaren) uitgestelde verkiezingen. Onder meer de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Wilmès drukte daarover haar bezorgdheid al uit.

Daar bovenop komt nog de samenwerking van de nieuwe Malinese machthebbers met de Wagner Group, een Russisch bedrijf dat huurlingen levert. Een ontwikkeling die de Europeanen met argusogen volgen, omdat Wagner bekend staat voor mensenrechtenschendingen.

Twijfel over Takuba

Daardoor groeide de twijfel rond Takuba en de Belgische bijdrage daaraan. Een twijfel die minister Dedonder vanmiddag bevestigde in de gemengde kamercommissie Defensie en Buitenlandse Zaken: “De voorwaarden zijn niet langer vervuld” zei minister Dedonder, die daarmee het plan afblaast om dit jaar 250 Belgische militairen te sturen.

Eerder dit jaar al trok Denemarken zijn Takuba-troepen terug onder druk van de nieuwe Malinese machthebbers, terwijl Zweden zijn deelname niet verlengde. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock zei vandaag nog dat ze geen reden zag om langer in het land aanwezig te blijven als Mali de verkiezingen uitstelt.

Geeft Frankrijk er de brui aan?

Ook Frankrijk is zijn positie aan het herbekijken en zou naar verluidt een terugtrekking aan het voorbereiden zijn. Jean-Yves Le Drian, de Franse minister van Buitenlandse Zaken zei gisteren nog dat de omstandigheden er niet naar waren om de strijd in Mali voor te zetten. Morgen of donderdag zou de Franse president Macron aankondigden dat hij operatie Takuba in Mali beëindigt, net als een andere Franse missie, Barkhane.  Weg uit de Sahelregio zijn de Fransen daarmee niet, Macron zou zijn troepen naar elders in de regio verplaatsen, mogelijk Niger, om van daaruit de operaties tegen jihadisten te voeren. 

De 110 Belgische militairen die in Mali zijn voor twee andere operaties, de Europese trainingsmissie EUTM en de VN-misssie MINUSMA, blijven.

Meest gelezen