Nederland laat maatregelen los: coronapas, sluitingstijden, telewerk en mondmaskers verdwijnen stapsgewijs

In Nederland worden de komende weken zo goed als alle coronamaatregelen opgeheven. Het coronatoegangsbewijs gaat stapsgewijs in de ijskast, de veilige afstand en mondmaskers verdwijnen (behalve in het openbaar vervoer) en er zijn geen beperkingen meer in sluitingstijden. Dat maakte minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) bekend op een persconferentie, die voor het eerst niet werd bijgewoond door premier Mark Rutte (VVD).

"Het land gaat weer open": daarmee kondigde de Nederlandse regering vergaande versoepelingen van de coronamaatregelen aan. "We doen dat in drie stappen. Het zijn grote stappen, en we zetten ze snel achter elkaar", aldus coronaminister Ernst Kuipers (D66).

Vanaf nu

Per direct mogen Nederlanders weer zoveel mogelijk bezoekers uitnodigen als ze willen (tot vandaag waren dat er maximaal vier). Telewerken wordt nog voor de helft van de week geadviseerd.

Vanaf vrijdag 18 februari

Vrijdag 18 februari worden de daaropvolgende maatregelen al gelost.

De horeca- en cultuursector mogen weer openblijven tot 01.00 uur (nu is dat 22.00 uur). Op evenementen met maximaal 500 bezoekers mag het mondmasker af, ook als er geen vaste zitplaatsen zijn en 1,5 meter afstand niet mogelijk is.

De verplichte isolatie na besmetting wordt verkort van zeven naar vijf dagen. Mensen moeten dan wel 24 uur klachtenvrij zijn.

Klassen en collegezalen in het hoger onderwijs mogen weer volledig gevuld worden.

Vanaf vrijdag 25 februari

Eén week later, vrijdag 25 februari, volgt deel drie van de versoepelingen.

Het coronatoegangsbewijs, de Nederlandse variant van het Covid Safe Ticket, verdwijnt stapsgewijs. Voor het nachtleven en grote binnenevenementen wordt wel het zogenoemde 1G-beleid gehanteerd. Op plekken binnen waar meer dan 500 mensen bijeenkomen en geen afstand kan worden gehouden, moeten aanwezigen met andere woorden eerst negatief testen. Gezien buitenlocaties niet onder deze regeling vallen, zijn voetbalwedstrijden en evenementen buiten vrij toegankelijk.

Sluitingstijden in de horeca- en cultuursector worden afgeschaft - net op tijd voor carnaval dat exact op 25 februari begint, en ook het advies om zo veel mogelijk thuis te werken valt weg.

De verplichting om anderhalve meter afstand te houden en een mondmasker te dragen, vervalt volgende week vrijdag eveneens – behalve in het openbaar vervoer en in het vliegtuig wat de mondkapjes betreft. "Al blijven deze maatregelen wel verstandig en een dringend advies", aldus Kuipers.

De absolute basismaatregelen – handhygiëne, thuisblijven en testen bij klachten, ventilatie – blijven voorlopig van kracht. 

"We zitten in een andere fase"

“In de afgelopen twee jaar draaide alles om de bescherming tegen het coronavirus en om de toegankelijkheid van de zorg. Dat kon niet anders. Heel veel mensen werden ernstig ziek, veel mensen overleden, te veel anderen moesten wachten op zorg. Het is een heel zware tijd geweest, voor zieken, voor nabestaanden, voor mensen in de zorg, maar ook voor alle andere Nederlanders. Corona wierp een schaduw over onze levens, maakte ons eenzaam, verdeelde ons soms tot op het bot. Gelukkig zitten we nu in een andere fase.” Met deze woorden kaderde Kuipers de aangekondigde versoepelingen.

"Veel mensen zijn besmet, meer dan ooit. Het aantal besmettingen is sinds de versoepelingen toegenomen. We lijken nu op of net over de piek heen te zijn. Wat we hoopten en vermoedden blijkt te kloppen: we zijn beter bestand tegen het virus dankzij de vaccins, de boosters en de opgebouwde immuniteit door besmettingen. Bovendien is de omikronvariant minder ziekmakend. Jongeren moeten hun vleugels weer kunnen uitslaan, we moeten weer kunnen genieten van sport, ondernemers moeten weer kunnen bouwen aan hun levenswerk. We snakken weer naar cultuur en het uitgaansleven.”

Op 15 maart wordt er een nieuw weegmoment gehouden.

Bekijk hier de mededeling van minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66)

Videospeler inladen...

Meest gelezen