Openbaar ministerie vraagt zwaardere straf voor daders verkrachting in Gentse Overpoortstraat

 ©  David Van Hecke

Twee jongemannen die beschuldigd werden van een verkrachting in een café in de Gentse Overpoortstraat en daarvoor respectievelijk 20 en 16 maanden cel met uitstel opgelegd kregen, moeten zwaarder gestraft worden. Dat heeft het openbaar ministerie dinsdag gevraagd voor het Gentse hof van beroep. De verdediging stelt dat er alleen sprake was van voyeurisme, omdat een van hen een filmpje had gemaakt en verspreid van de feiten.

blg
Bron: BELGA

De feiten gebeurden in 2018 in café Lime in de Overpoortstraat. Het slachtoffer had zwaar gedronken en herinnerde zich niets, maar een vriendin liet haar weten dat er een filmpje circuleerde waarin ze seks had met de twee beklaagden. Volgens de jongemannen had de vrouw hen in de toiletten meegenomen en gebeurde de seks met onderlinge toestemming.

De rechtbank achtte de dubbele verkrachting echter bewezen omdat het slachtoffer zich bevond in een zodanige toestand van dronkenschap dat ze geen toestemming kon geven. De jongeman die het filmpje maakte, werd veroordeeld tot 20 maanden cel met uitstel, en de andere verdachte kreeg 16 maanden cel met uitstel. Het slachtoffer kreeg een schadevergoeding van 7.500 euro.

Het vonnis in maart 2021 veroorzaakte verontwaardigde reacties op sociale media. De rechtbank oordeelde dat de verdachten ‘flagrant misbruik’ gemaakt hadden van de situatie waarin het toen 19-jarige dronken slachtoffer zich bevond ‘om haar op een slinkse manier te verkrachten’.

‘De tweede beklaagde heeft deze feiten dan nog eens gefilmd zonder medeweten van het slachtoffer en deze aan anderen getoond. De gevolgen van dergelijke feiten voor het slachtoffer zijn enorm en mogen geenszins onderschat worden’, stelde het vonnis. ‘De eerste en de tweede beklaagde zijn anderzijds nog jong en beschikken wel nog over een blanco strafregister. (..) De rechtbank houdt ook rekening met de specifieke context waarin de feiten zich hebben voorgedaan, waaruit een zekere onbezonnenheid en verkeerde ingesteldheid blijkt in hoofde van de eerste en de tweede beklaagde maar niet zozeer een louter criminele ingesteldheid.’

Straf ‘beduidend’ lager

Het openbaar ministerie besliste echter om beroep aan te tekenen tegen het vonnis. Het beroep kwam er ‘gezien de uitgesproken straffen beduidend lager liggen dan de concrete vordering van het openbaar ministerie’, meldde het parket. Er werd bij de behandeling van de zaak in eerste aanleg respectievelijk 30 en 36 maanden cel gevorderd voor de twee verdachten.

De zaak voor het Gentse hof van beroep werd dinsdag achter gesloten deuren behandeld en het openbaar ministerie vorderde een strafverzwaring. De verdediging van de tweede beklaagde vroeg de vrijspraak voor verkrachting en stelde dat er alleen sprake was van voyeurisme door de verspreiding van het filmpje.

De uitspraak valt op 15 maart.