Broer Antwerpse Syriëstrijder schrijft boek over impact op familie: "Wil hoofdstuk definitief afsluiten"

Mohamed Amin Chaib – de jongere broer van Hicham Chaib, de Antwerpse IS-terrorist die in 2016 voor de camera de aanslagen in Brussel opeiste en een man executeerde – heeft een boek geschreven over de impact die de keuze van Hicham op zijn familie heeft gemaakt. In "Aanslag op het hart. Hoe ik mijn broer verloor aan IS" vertelt hij openlijk wat het doet met een gezin om een kind en broer te verliezen aan terreur.

Voormalig kopstuk van Sharia4Belgium en Syriëstrijder Hicham Chaib dook enkele dagen na de terroristische aanslagen in Zaventem en Brussel op in een negen minuten durende opeisingsvideo van terreurgroep IS. Daarin verheerlijkte hij de aanslagen en dreigde hij met nog meer terreur. Op het einde van de video schoot hij een gevangene in een oranje pak in het achterhoofd. Vervolgens kreeg het slachtoffer een tweede schot in de rug. 

Moeilijkste moment

Beelden die bijzonder hard aankwamen bij de familie van Hicham, schrijft broer Mohamed Amin in zijn boek. "Het blijft een moeilijke video om naar te kijken", zegt hij in "De afspraak". "Ik weet nog hoe ik me die dag niet goed voelde. Ik had hoofdpijn, voelde me bedrukt en ging in bed liggen. Toen ik het Arabische nieuws checkte, kwam ik de video tegen. Ik kon niet geloven wat ik zag. Niet alleen verheerlijkte mijn broer een aanslag op zijn geboorteland, ik vroeg me ook af of hij dan helemaal geen interesse meer in ons had. Mijn moeder had zomaar op Zaventem aanwezig kunnen zijn."

Mohamed Amin deelde de video in de WhatsAppgroep met zijn broers en zussen. "We zijn met veel thuis, elf in totaal. Het onafscheidelijke elftal, zei ik vroeger. Verschillende onder hen verlieten de groep toen ik het artikel doorstuurde, of zeiden ‘hij is mijn broer niet meer’." Veel tijd om bij de beelden stil te staan, had Mohamed Amin niet. "We moesten het aan onze ouders vertellen, zodat ze het niet via iemand anders te weten moesten komen. Dat was ongetwijfeld het moeilijkste moment."

Definitief afsluiten

Na jaren leven in onzekerheid, besluit het gezin Chaib in 2018 om het hoofdstuk emotioneel af te sluiten. "We wilden zo niet meer leven. We hebben gerouwd en zijn gecondoleerd geweest. Met het assisenproces (waar Hicham bij verstek veroordeeld werd tot levenslange opsluiting, nvdr.) konden we het juridisch afsluiten, met het boek hoop ik er definitief een punt achter te zetten."

Had hij dan helemaal geen interesse meer in ons? Mijn moeder had zomaar op Zaventem aanwezig kunnen zijn die dag.

Mohamed Amin Chaib

Al betekent dat niet dat Hicham wordt doodgezwegen. "Er is weer rust en stabiliteit binnen de familie. Als we het over Hicham hebben, dan hebben we het over herinneringen toen hij nog jong was, voor hij in 2013 vertrok. Over hoe we samen naar programma’s als "Chris & Co" en "Samson & Gert" keken, of naar Jeroen Meus. Of over hoe hij heel graag stoofvlees at, of vol-au-vent. Er zijn nog goede herinneringen."

Lange baard en lange gewaden

Mohamed Amin besteedt in zijn boek ook veel aandacht aan de "waarom"-vraag. "Waarom heeft mijn broer voor dit pad gekozen? Het antwoord is veelzijdig. Hicham had een antipolitieke opvatting. Hij had weinig vertrouwen in beleidsmakers en sprak zich vaak uit over geopolitiek. Hij was ook vervreemd van de maatschappij en geraakte gefrustreerd omdat hij raar werd aangekeken voor zijn lange baard en lange gewaden. Hij deed ook aan zogenoemd "cut and paste-islam", een islam waarin je  naar bevestiging zoekt in de tekst van de koran."

Mohamed Amin roept op preventief en proactief op te treden bij de jongeren van vandaag - waar hij nog steeds soortgelijke frustraties ziet - om soortgelijke radicalisering in de toekomst te vermijden. "De bedoeling van mijn boek is niet om aan moslims te laten zien hoe ze hun religie moeten belijden, wel hoe we tools kunnen aanreiken aan jongeren om de koran te begrijpen, analyseren en praktiseren."

Bekijk hier het volledig gesprek met Mohamed Amin Chaib in "De Afspraak" en lees daaronder verder:

Videospeler inladen...

Meest gelezen