Videospeler inladen...

Morgen schaatst Loena Hendrickx een nieuwe kür met axels, flips en pirouettes: een snelcursus van Kevin Van der Perren

Kunstschaatsster Loena Hendrickx (22) staat zevende na haar korte kür op de Olympische Winterspelen, morgen schaatst ze de lange kür. Maar die woorden klinken voor iemand die geen ingewijde is in de elegante wereld van het kunstschaatsen, al even vreemd als de Axel, Flip en Lutz die in die kür zitten. Ex-kunstschaatser Kevin Van der Perren schept orde in de chaos in "Laat". Hij legt uit hoe de beoordeling van kunstschaatsen in zijn werk gaat.

Kevin Van der Perren stond zelf drie keer op de Olympische Spelen voor ons land en behaalde twee keer brons op het EK. Maar deze Winterspelen zit hij in de commentaarcabine van Sporza. De ideale persoon dus om uit te leggen wat er allemaal gebeurt tijdens zo'n rondje op de ijsbaan.

Ik zie haar nog in de top vijf eindigen

Kevin Van der Perren, ex-kunstschaatser

Herbekijk hier wat Loena Hendrickx gisteren presteerde tijdens de korte kür:

Videospeler inladen...

Korte vs. lange kür

Een kür is de naam van een reeks schaatselementen: de sprongen, priouetten en passen die een atleet uitvoert op het ijs. In een korte kür zitten 7 vaste elementen. Welke dat zijn, legt Van der Perren hieronder uit in de video. In welke volgorde die je die opgelegde sprongen en pirouettes uitvoert, mag je zelf kiezen. "Maar in grote lijnen ben je beperkt in wat je kan doen", zegt Van der Perren. Wil dat dan zeggen dat je in de lange kür (ook wel vrije kür genoemd) vrij bent om te doen wat je wil? "Daar heb je ook 7 sprongen, 3 pirouettes en een passenreeks", verduidelijkt Van der Perren. "Hoe je die invult, is eigenlijk uw keuze."

Van der Perren legt het verschil uit tussen een korte en een lange kür:

Videospeler inladen...

Hoe geeft de jury punten voor zo'n kür?

De Lutzen, Rittbergers, Axels en Salchows dan waar commentatoren vol verwondering over praten. Dat zijn de namen van onderdelen in een kür. "Die komen meestal van de mensen die die sprongen hebben uitgevonden", zegt Van der Perren. "Elk element heeft een eigen basiswaarde." Die waarde is bepalend voor de score. De jury kan van die waarde ook punten aftrekken of bijgeven tijdens de uitvoering. "Daar maak je het verschil met je concurrenten", zegt Van der Perren. "De 'minnen' gaan vooral over fouten, de 'plussen' zijn heel subjectief."

Vergelijk hier twee sprongen uit Loena Hendrickx' kür met die van de huidige Olympisch Kampioene:

Videospeler inladen...

Kevin Van der Perren legt de puntentelling uit:

Videospeler inladen...

Als je geen verschil ziet tussen een Axel en een Flip of niet kan zien of de sprong nu van de binnen- of buitenkant van een schaats startte: geen paniek. "Als een leek is het heel moeilijk om te gaan volgen wat er nu juist allemaal technisch gebeurt", zegt Van der Perren zelf. 

Hendrickx in de top vijf kan nog

Volgens Van der Perren heeft Loena Hendrickx het gisteren heel goed gedaan in haar korte kür. "Het had natuurlijk iets beter gekund, het was niet haar beste vorm die ze liet zien." Volgens Van der Perren is ze nochtans in de beste vorm van haar leven. "Dan is het jammer dat er een paar foutjes zijn." Na een vierde plaats op het WK en EK, hoopt iedereen ook op een heel goed resultaat op de Spelen, zegt Van der Perren.

Als leek is het heel moeilijk om te volgen wat er technisch gebeurt

Kevin Van der Perren, ex-kunstschaatser

Morgen staat de lange kür op het programma. "Loena heeft eigenlijk geen beste kür", vindt Van der Perren. "Ze zijn allebei gewoon heel goed." Top drie in het eindklassement wordt moeilijk zegt hij, omdat ze tegenover Russische atletes staat die vierdubbele sprongen doet. Dat doet Hendrickx niet. "Daarom heeft ze meestal in de korte kür een sprongetje voor. Daar mag dat niet." Maar Van der Perren heeft nog hoop op een mooi resultaat. "Als ze een goede vrije kür kan neerzetten, zie ik haar zeker in de top vijf eindigen."

Dopingschandaal in het kunstschaatsen

Er kan natuurlijk ook nog een tegenstanders gediskwalificeerd worden. Eén van de Russische tegenstanders is Kamila Valijeva. Ze is amper 15 jaar maar heeft nu al het schandaal van de Winterspelen op haar naam staan. Ondanks een positieve dopingtest in december staat ze op het ijs. "Dit weegt op het kunstschaatsen en misschien wel op de hele Spelen in Peking", zegt Van der Perren erover. Maar hij vindt ook dat Kamila Valijeva een slachtoffer is. Dat legt hij hieronder uit in de video.

Bekijk hier het volledige gesprek over kunstschaatsen op de Winterspelen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen