Minister Petra De Sutter (Groen).
Volledig scherm
Minister Petra De Sutter (Groen). © BELGA

Vierdaagse werkweek niet voor ambtenaren

Werknemers mogen straks aan hun werkgever vragen om een hele werkweek te presteren in vier dagen in plaats van vijf, maar voor ambtenaren geldt de regeling uit de arbeidsdeal niet. Minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen) wil wel onderzoeken of ze ook ambtenaren meer flexibiliteit kan geven als daar vraag naar is.

36 reacties

  • Hedwig Beernaert

    2 jaar geleden
    Wettelijke bepalingen met ontelbare uitzonderingen zijn theoretisch prachtig maar zijn in de praktijk meestal onuitvoerbaar. Een efficiënt beleid met structurele hervormingen is in België onmogelijk zolang allerlei drukkingsgroepen over macht beschikken om structurele hervormingen tegen te houden. De bereikte arbeidsdeal bewijst dit opnieuw.
  • Peter Nols

    2 jaar geleden
    Het gaat hier over arbeid. Waarom voelen ambtenaren zich hierbij aangesproken.
  • Jan Van de Velde

    2 jaar geleden
    De overheid moet zich houden aan de 38urenweek overeenkomstig de wet van 14 december 2000 tot vaststelling van sommige aspecten van de organisatie van de arbeidstijd in de openbare sector (waaronder: maximum 11 uur per dag en minstens 11 uur tussen twee dagprestaties). Binnen de perken van deze wet regelt de openbare werkgever de prestaties van zijn overheidspersoneel rekening houdend met de behoeften van de dienst waar elk personeelslid wordt ingezet.
  • natacha franck

    2 jaar geleden
    Waar haalt men in godsnaam dat een statutaire ambtenaar op 55 of 56 jaar met pension kan. Ik ben statutair ambtenaar en kan ten vroegste met 61 jaar op pensioen omdat ik dan 42 jaar zal gewerkt hebben en zal dan een pensioen van minder dan 1600 euro hebben. Wat in veel sectoren zo is ook in de privé. Stop toch eens met te doen alsof iedereen die niet als ambtenaar werkt weet wat onze lonen, pensioenen en voordelen zijn alleen maar van horen zeggen.
  • Danny Damiaens

    2 jaar geleden
    Men spreekt hier over discriminatie,waarom mag dan een statutaire ambtenaar reeds op 55 a 56 met pensioen?Dit systeem is enkel van toepassing voor een groep van 25 procent in de privé of willen jullie dan de voedingswinkels 3 dagen gesloten zijn vanaf donderavond of andere ondernemingen?