Gisteren nog verspreidde Rusland beelden van terugtrekkende tanks, na een gemeenschappelijke oefening met Wit-Rusland.
AFP or licensors

Rusland ontkent dat een aanval op Oekraïne nakend is: "Oorlogen in Europa beginnen zelden op een woensdag"

Rusland ontkent dat het vandaag Oekraïne zal binnenvallen. En ook de komende maand zal er geen escalatie zijn, verzekert Vladimir Tsjizjov, de Russische ambassadeur bij de EU, vandaag in de Duitse krant Die Welt. Gisteren nog zei de Amerikaanse president Joe Biden in een tv-toespraak dat een Russische aanval op Oekraïne een mogelijkheid blijft. Het is nu afwachten of president Poetin de daad bij het woord voegt en Russische troepen terugtrekt bij de grens met Oekraïne.

Verschillende media speculeerden de afgelopen tijd dat Rusland mogelijk vanaf vandaag Oekraïne zou binnenvallen. Maar in een gesprek met de Franse president Macron deed de Russische president Vladimir Poetin zaterdag dergelijke berichten al af als “provocatieve speculatie”.

Ook Vladimir Tsjizjov, de Russische ambassadeur bij de EU, ontkent dat een aanval aanstaande is. "Wat Rusland betreft, kan ik u verzekeren dat er deze woensdag (vandaag dus) geen aanval zal plaatsvinden." 

"Er zal ook geen escalatie zijn in de komende week, noch in de week daarna, of in de komende maand", laat Tsjizjov vandaag optekenen in de Duitse krant Die Welt. "Oorlogen in Europa beginnen zelden op een woensdag", voegt hij er laconiek aan toe.

Gisteren liet Rusland nog weten dat het een aantal troepen had weggehaald bij de grens met Oekraïne. En na een gesprek met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz had president Poetin benadrukt dat hij geen oorlog wilde: "We zijn bereid om verder samen te blijven werken en te blijven onderhandelen”, klonk het.

Toch is het Westen er allesbehalve gerust in. Dat bleek gisteravond nog, toen de Amerikaanse president Joe Biden in een tv-toespraak zei dat een Russische aanval op Oekraïne nog altijd een mogelijkheid blijft. "En we blijven paraat om op zo'n eventuele aanval te reageren”, voegde hij eraan toe. 

De Amerikaanse regering verklaarde eerder dat ze een Russische inval in Oekraïne mogelijk acht voor het einde van de Olympische Winterspelen in China, op zondag. 

De Russische ambassadeur bij de EU, Vladimir Tsjizjov, veroordeelt die uitlatingen. "Als je beschuldigingen uit - vooral zeer ernstige beschuldigingen tegen Rusland - heb je ook de verantwoordelijkheid om bewijs voor te leggen. Anders is het laster. (...) Dus, waar is het bewijs?"

Te vroeg om conclusies te trekken

“Het is een lichtpuntje dat er vandaag geen invasie plaatsvindt, want dit was toch de dag die door inlichtingendiensten was aangestipt als de dag waarop het zou gebeuren”, reageert oud-NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer in “De ochtend” op Radio 1.

De Hoop Scheffer zit op dezelfde lijn als de Amerikaanse president Joe Biden en wil nu eerst bewijzen zien dat Poetin zijn troepen daadwerkelijk terugtrekt, alvorens conclusies te trekken. Luchtbeelden moeten uitwijzen of Poetin zijn belofte nakomt. 

Volgens De Hoop Scheffer zitten we nu in een tussenfase waarin Poetin bekijkt hoe het Westen reageert en of de gesprekken weer aangeknoopt moeten worden. "Zolang er gepraat wordt en het diplomatieke pad bewandeld wordt en er niet geschoten wordt, is het positief.”

Cyberaanval

“Hier geloven ze Poetin niet op zijn woord en willen ze bewijzen zien van de terugtrekking”, zegt VRT NWS-verslaggever Tom Van de Weghe vanuit de Oekraïense hoofdstad Kiev. Uit gesprekken met verschillende analisten besluit Van de Weghe dat het gevaar reëel blijft dat Poetin de komende dagen toch nog iets onderneemt. 

Ondertussen was Oekraïne gisteren het slachtoffer van een grote cyberaanval, op Oekraïense banken en het ministerie van Defensie. “Die heeft heel wat schade berokkend”, zegt Van de Weghe. “Miljoenen klanten konden een tijd lang niet aan hun geld en het is symbolisch dat ook het ministerie van Defensie werd getroffen.”

Het is een voorbeeld van een hybride oorlog die Poetin voert om Oekraïne te destabiliseren.
VRT NWS-verslaggever Tom Van de Weghe in Kiev

Officieel ontkennen de Russen elke betrokkenheid bij de computeraanval, “maar daar geloven ze hier niets van”, zegt Van de Weghe. “Het is een voorbeeld van een hybride oorlog die Poetin voert om Oekraïne te destabiliseren.” 

Oorlogvoeren hoeft in de 21e eeuw dus niet langer met bommen en soldaten te gebeuren, "het is een mix van propaganda, desinformatie, militaire Stratego en cyberaanvallen". Dat is al sinds 2014 aan de gang, toen Rusland de Krim annexeerde en het wordt steeds erger, stelt onze verslaggever vast.  

Beluister hier uitgebreide duiding door Tom Van de Weghe in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen