Werkgevers verzamelen zich tegen kernuitstap: “We hebben nu zekerheid nodig. Geen avonturen”

 ©  Jimmy Kets

Het VBO, Voka, Beci en UWE, de werkgeversorganisaties van België, Vlaanderen, Brussel en Wallonië, lanceren woensdag een ‘gezamenlijke oproep’ waarin ze vragen de jongste twee kerncentrales langer open te houden. Ze willen dat de reactoren Doel 4 en Tihange 3 ook na 2025 openblijven. “De context in ons land en in Europa is dermate gewijzigd dat het nu niet te verantwoorden is om in 2025 een volledige kernuitstap door te voeren”, luidt het in De Tijd.

jvh
Bron: BELGA

“We hebben met de werkgeversorganisaties de koppen bijeengestoken”, zegt Voka-topman Hans Maertens. “We hebben nu zekerheid nodig. Geen avonturen. En die zekerheid wordt het best gegarandeerd door twee kerncentrales langer open te houden en door te gaan met het CRM-steunmechanisme voor flexibele gascentrales en vraagbeheer. We kunnen het ons niet veroorloven dat na 2025 het licht uitgaat of dat bedrijven zonder stroom vallen. Daarom hebben we een plan A én een plan B nodig”, zegt Maertens.

“We zien dat het gasbeleid van Rusland een sterke invloed heeft op de beschikbare hoeveelheden gas en op de marktprijzen”, luidt het. Voorts blijft de vraag of gascentrales tijdig kunnen worden gebouwd. “De geplande gascentrales ter vervanging van de nucleaire capaciteit worden geconfronteerd met onzekere vergunningstrajecten.”

Met hun demarche zetten de werkgevers de regering-De Croo onder druk om de kerncentrales langer open te houden als daarover in maart knopen moeten worden doorgehakt. Het kan een gamechanger zijn, want in werkgeverskringen zijn er signalen dat de Vlaamse liberalen almaar meer twijfelen of de kernuitstap wel de juiste beslissing is.

Milieubeweging roept op om kernuitstap te handhaven

Herhaal de fouten uit het verleden niet en handhaaf de kernuitstap. Dat stellen milieuorganisaties Bond Beter Leefmilieu (BBL), Greenpeace en IEW in een reactie op de oproep van de werkgeversorganisaties. De organisaties wijzen erop dat in 2014-2015 ook de verlenging van Doel 1 en 2 werd voorgesteld als essentieel voor de bevoorradingszekerheid. “Door de aanslepende onderhoudswerken hebben die reactoren echter weinig bijgedragen aan de bevoorradingszekerheid, met als absoluut dieptepunt 2018, toen nog slechts één reactor beschikbaar was”, stellen ze.

“Elke ondernemer zou toch moeten weten dat je een probleem niet kan oplossen met hetzelfde denken dat het probleem gecreëerd heeft?” zegt Jan Vande Putte, expert Energie bij Greenpeace. “Toch wordt vasthouden aan oude kerncentrales nog maar eens opgediend als oplossing. En dat in dezelfde maand dat het grootste elektriciteitsbedrijf van Europa, EDF, ook voor 2023 een historisch lage nucleaire productie aankondigt en de Franse netwerkbeheerder RTE waarschuwt voor het risico van afkoppelingen in het geval van een koudegolf als gevolg van de technische problemen met de Franse kerncentrales.”

Verder wijst de milieubeweging erop dat de energieprijzen niet zullen dalen als de twee jongste kernreactoren blijven draaien. “Nu draaien alle reactoren volop en toch heeft ons dat niet kunnen behoeden voor de stijgende energieprijzen. Bovendien waren de marktprijzen in het nucleaire Frankrijk hoger dan in de omringende landen”, klinkt het.

“Wat we nodig hebben is een overheid die de wettelijk vastgelegde kernuitstap aanhoudt, een nucleaire regulator die op onafhankelijke wijze over de veilige uitvoering hiervan waakt en een bedrijfsleven dat volop inzet op de transitie naar een duurzaam en robuust energiesysteem”, besluit Vande Putte. “Anders riskeren we in 2025-2026 in exact dezelfde situatie te verzeilen als in 2018: geen nucleaire productie en onvoldoende vervangcapaciteit met onvoorspelbare prijzen als gevolg.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen