Rusland ontkent aanstaande invasie van Oekraïne: “Oorlogen in Europa beginnen zelden op woensdag”

De Russische ambassadeur bij de EU, Vladimir Chizhov, ontkent dat er woensdag een Russische aanval komt op Oekraïne. Als om zijn woorden te ondersteunen, kondigde Rusland enkele uren later aan dat het de troepen die deelnamen aan een militaire oefening op de Krim terugtrekt.

jvh
Bron: BELGA

“Wat Rusland betreft, kan ik u verzekeren dat er deze woensdag geen aanval zal plaatsvinden. Er zal ook geen escalatie zijn in de komende week, noch in de week daarna, of in de komende maand”, zei Chizhov in de woensdageditie van het Duitse dagblad Die Welt. “Oorlogen in Europa beginnen zelden op een woensdag”, klonk het.

De Amerikaanse regering verklaarde eerder dat ze een Russische inval in Oekraïne mogelijk acht voor het einde van de Olympische Winterspelen in China op zondag. Chizhov veroordeelde die uitlatingen. “Als je beschuldigingen uit – vooral zeer ernstige beschuldigingen tegen Rusland – heb je ook de verantwoordelijkheid om bewijs voor te leggen. Anders is het laster. (...) Dus, waar is het bewijs?”

LEES OOK. Rusland trekt eerste troepen terug uit grensgebied met Oekraïne: een goed teken of strooit Poetin ons zand in de ogen?

Terugtrekking op Krim

Als om de woorden van Chizhov te ondersteunen, kondigde Rusland enkele uren later het einde van de militaire oefeningen op de Krim, en de bijhorende terugtrekking van een deel van zijn troepen op het geannexeerde schiereiland aan. De inzet van troepen had er de vrees voor een invasie aangewakkerd. “De eenheden van het zuidelijke militaire district keren per spoor terug naar hun thuisbasissen nu hun tactische oefeningen op de basissen van het schiereiland de Krim voltooid zijn”, klonk het bij het Russische ministerie van Defensie.

De Russische televisie toonde nachtelijke beelden van een lange trein met pantservoertuigen op de brug over de Straat van Kertsj, die Rusland tegen hoge kosten bouwde om de Krim met het Russische vasteland te verbinden.

Hoop, maar geen bewijzen

Dinsdag kondigde Moskou al een “gedeeltelijke” terugtrekking aan van zijn troepen die al wekenlang aan de grenzen van Oekraïne worden ingezet, een teken van de-escalatie na twee maanden van vrees voor een invasie van het buurland.

Europeanen en Amerikanen wachten nog steeds op bewijzen van een substantiële Russische militaire terugtrekking, maar zijn voorzichtig optimistisch. Rusland heeft de omvang of het tijdstip van de terugtrekking niet gespecificeerd.

LEES OOK. Joe Biden pleit voor diplomatie, maar zal sancties treffen indien nodig: “Russische invasie blijft mogelijk”

Volgens het Westen staan aan de grenzen van Oekraïne meer dan 100.000 troepen met veel zwaar materieel. En in Wit-Rusland, het pro-Russische buurland van Oekraïne, vinden tot 20 februari grote gezamenlijke oefeningen plaats van Rusland en Wit-Rusland.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER