Foto: Belga

Derde vaccindosis mogelijk voor mensen die Johnson & Johnson kregen

Wie een eerste prik met het coronavaccin van Johnson & Johnson kreeg, kan binnenkort een extra boosterprik gaan halen. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid beslist. "In toenemende mate zijn er landen die zo'n tweede booster als voorwaarde opleggen voor mensen die met Johnson & Johnson werden gevaccineerd. Vandaar dat we beslist hebben dit ook aan te bieden", verantwoordt Vlaams minister van Volksgezondheid Beke (CD&V) de beslissing.

In totaal werden in ons land zo'n 400.000 Belgen gevaccineerd met het coronavaccin van Johnson & Johnson, waarvan oorspronkelijk maar één prik nodig was. Het grootste deel van die prikken (360.000) is gezet bij de leeftijdsgroep 40 tot 65 jaar, en bij moeilijk bereikbare groepen zoals daklozen en drugsverslaafden. Zij werden ook al uitgenodigd om een tweede vaccin te krijgen, een boosterprik. De meesten hebben die in december of januari gekregen.

"Zo een vaccin zal maar kunnen worden toegediend drie maanden na hun laatste vaccin", legt minister Wouter Beke uit in "Het journaal":

Videospeler inladen...

In ons land wordt één prik met Johnson & Johnson beschouwd als een basisvaccinatie en een booster als een volledige vaccinatie. Maar meerdere landen hanteren een strenger vaccinatiebeleid. Onder meer Frankrijk en Duitsland beschouwen één prik met Johnson & Johnson gevolgd door één booster als een basisvaccinatie. Voor een volledige vaccinatie is nog een derde prik nodig. Wie naar het buitenland reist, heeft die prik dus nodig om bijvoorbeeld toegang te krijgen tot horeca of het openbaar vervoer.

"Vandaar dat we beslist hebben dit ook aan te bieden", reageert Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V). "Verschillende landen hebben dit al beslist omdat het de bescherming verder verhoogt."

Verschillende landen hebben dit al beslist omdat het de bescherming verder verhoogt

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V)

Die extra booster zal, net zoals alle andere boosters, met een vaccin van Pfizer of Moderna zijn. De prik kan ten vroegste drie maanden na de vorige boosterprik worden toegediend. Omdat het aangeboden wordt zonder wetenschappelijke aanbeveling zullen mensen geen uitnodiging krijgen. 

"Sommige vaccinatiecentra zullen inloopdagen organiseren, anderen zullen op afspraak werken. Wij gaan nu overleggen hoe we dit het best kunnen voorbereiden voor het moment waarop die drie maanden verstreken zijn", besluit Beke.

ROBIN UTRECHT

Meest gelezen