Hanne Desmet knuffelde met haar Nederlands maatje Schulting, die brons pakte. ©  AFP

Hanne Desmet wordt vierde op de 1500 meter, maar wat een toernooi: “Heb gemengde gevoelens bij deze finale”

Hanne Desmet heeft haar olympisch toernooi afgesloten met een 4de plaats in de finale van de 1500 meter. Het goud was voor de Koreaanse Choi, voor de Italiaanse Fontana en de Nederlandse Schulting. “Drie olympische kampioenen op goud, zilver en brons. Vierde worden is dan zeker niet slecht”, aldus Desmet, die kan terugkijken op een fantastisch tornooi met drie olympische finales en brons op de duizend meter.

Guy Van Den Langenbergh en Maarten Delvaux

“Ik sta hier met gemengde gevoelens”, meldde de Antwerpse na haar race naar de vierde plaats op de 1500 meter. “Ik had op meer gehoopt in de finale maar het niveau lag ongelooflijk hoog. Drie olympische kampioenen op goud, zilver en brons. Vierde worden is dan zeker niet slecht.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Desmet verduidelijkte haar wedstrijdaanpak. “Ik had gekozen om lang te wachten maar op twee ronden van het einde was er geen ruimte meer om in te halen. En dan kwam het allemaal wat te laat. Op dit niveau wordt er ook niet stilgevallen. Normaal gezien zie je zulke tijden niet bij de vrouwen.”

Met de Nederlandse Schulting, de Koreaanse Choi en de Italiaanse Fontana hadden dan ook de drie topfavorieten zich voor de finale geplaatst. Desmet startte als belangrijkste outsider aan haar derde finale maar ook Lee (Kor), Han (China) en de tweede Nederlandse finaliste, Xandra Velzeboer, werden op voorhand niet afgeschreven. Het beloofde alvast een spectaculaire afsluiter van het shorttrack-toernooi te worden.

Desmet startte rustig en zette zich in haar voorlaatste positie. De Koreaanse Lee nam de leiding voor haar landgenote Choi, misschien wel de topfavoriete. Maar de Chinese Han gooide meteen de knuppel in het hoenderhok, Suzanne Schulting reageerde, Desmet keek vanop de achterbank toe. De finale werd ingezet door Fontana, Desmet kwam nooit in het stuk voor en finishte vierde. Vooraan werd het een driestrijd tussen de topfavorietes. Choi liet zich het goud niet ontfutselen, Fontana knokte zich naar zilver voor de Nederlandse topvrouw Suzanne Schulting. Het duel om de vierde plaats werd gewonnen door Desmet, die haar eindjump net iets te laat leek in te zetten. “Ik wachtte lang af, maar op twee ronden van het einde was er geen ruimte. Dan kwam mijn inhaalmanoeuvre inderdaad wat te laat.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Rustige kwartfinale

Desmet begon haar schaatsdag in de zesde en laatste kwartfinale op het ijs, samen met de Nederlandse titelfavoriete Suzanne Schulting. Aangezien de top drie zich plaatste voor de halve finale, mocht een kwalificatie geen probleem zijn. Bovendien had Desmet het voordeel dat ze in de laatste kwartfinale zat, want ook enkele beste verliezende tijden konden nog opgevist worden voor de halve finale.

Desmet in volle actie. ©  REUTERS

Zover wilde Desmet het niet laten komen. De bronzen medaille van de 1000 meter nam tegen de verwachting in de kopstart maar liet zich al snel naar haar favoriete plaats achterin loodsen. De Russin Efremenkova kwam ten val, Schulting versnelde en Desmet reageerde en loodste zichzelf naar de tweede plaats. Probleemloze kwalificatie.

Halve finale

In de tweede van drie halve finales stond Desmet opnieuw met Schulting op de baan. Zou het gezelschap van de Nederlandse haar weer geluk brengen? De race beloofde een uitputtingsslag te worden waarin Desmet voor een iets offensievere aanpak koos. Slechts twee atletes gingen rechtstreeks door. Iets voorbij halfweg ontbonden beide vriendinnen het offensief en gingen ze allebei vlot door naar de finale.

“De voorrondes verliepen helemaal zoals ik wou”, aldus Hanne Desmet. “Suzanne en ik hebben zeker geen gezamenlijke strategie. Al reageren we wel anders op elkaar dan bij andere shorttracksters. Suzanne en ik zijn goede trainingspartners en vriendinnen. We zijn alle twee conditiebeesten en maken elkaar beter. Maar uiteindelijk is het mijn doel om de beste te worden. Dan moet ik wel nog aan snelheid en kracht winnen.”

Alles kan beter, maar we mogen nu al zeggen: wat een toernooi!

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer