Nieuwe industriële hub die chips maakt voor elektrische auto's in Oudenaarde

In Oudenaarde komt er een belangrijke industriële hub om chips te maken voor elektrische auto's. De bestaande fabriek, die al chips maakt, wordt overgenomen door een nieuw bedrijf dat de chips met nieuwe technologie omvormt. De nieuwe hub zal energiezuinigere chips op de markt brengen. 

Het nieuwe bedrijf BelGaN neemt in Oudenaarde de bestaande fabriek over die nu al chips maakt en vormt die om met een nieuwe technologie. Die brengt energiezuinigere chips op de markt. Die chips zullen in de eerste plaats opduiken in toestellen die we al kennen. Zoals bijvoorbeeld in smartphones, om ervoor te zorgen dat ze minder vlug plat zijn. 

Europese kennis

Maar de bedoeling is dat de energiezuinige chips op termijn ook in elektrische wagens terecht komen. En net daarom is er voor een hub in Oudenaarde gekozen, zegt algemeen directeur Rob Willems: "De reden waarom we geïnteresseerd zijn om die chips in Europa te maken, is omdat we hier een ecosysteem willen bouwen met de kennis die hier in Europa aanwezig is. Die zit onder andere bij universiteiten en het research instituut Imec. En er is ook de korte liink naar de grote automobielbedrijven die Europa rijk is."

De ruim 400 mensen die in het oude chipbedrijf werkten, kunnen blijven en er komen op termijn nog tientallen jobs bij. De omvorming naar de nieuwe energiezuinigere lijn zal ongeveer een jaar duren. 

Meest gelezen