Radio 2

Stad Aalst neemt beslissing over alternatief carnaval: "Er mag niet gevierd worden op straten of pleinen"

De veiligheidsraad van de stad Aalst zat deze voormiddag samen om te bespreken hoe de komende carnavalsperiode kan verlopen. Het grote feest werd afgelast omwille van corona, maar er kwamen al een aantal kleine initiatieven zoals een mogelijk minicarnaval in de cafés. Nu is overgegaan naar code oranje, kan er dus in principe wel meer gebeuren. Maar hoe kan het dan zo veilig mogelijk?

Het verdriet om het afgelaste carnaval in Aalst heeft plaatsgemaakt voor dé grote vraag: "Wat mag er gebeuren nu is overgegaan naar code oranje?" Daardoor zou er in principe wel iets meer kunnen voor de carnavalisten tijdens de carnavalsperiode. 

Voor alle duidelijkheid: Aalst organiseert géén carnaval, alles wat gebeurt wordt door de Aalstenaar zelf georganiseerd
Burgemeester Christoph D'Haese (N-VA)

Dat er geen volwaardig carnaval zal plaatsvinden, en dat die beslissing definitief is, was al eerder besloten door de Veiligheidscel en het stadsbestuur. "Voor alle duidelijkheid: Aalst organiseert géén carnaval. Alles wat zal gebeuren tijdens die periode komt van de inwoners zelf", maakt burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) meteen duidelijk aan onze redactie. Daarmee volgt de stad de coronamaatregelen van de overheid.

Medische hulppost en extra security

"Carnavalsbloed kruipt waar het niet gaan kan", zegt burgemeester D'Haese. "We begrijpen heel goed de knaldrang van de Aalstenaars om carnaval te beleven. Maar we leven nog steeds in coronatijden en houden rekening met alle maatregelen." Ook de situatie in de Aalsterse ziekenhuizen maakt dat er extra gehamerd wordt op de veiligheid: "We moeten voorkomen dat de spoeddiensten overspoeld worden."

Er komt een medische hulppost die moet voorkomen dat Aalstenaars direct naar de spoeddiensten rijden. Er zal een verhoogde waakzaamheid van de politie zijn om alles veilig te laten verlopen. "Daarnaast komt er een extra ondersteuning met security om de consumenten en de handelaars in de winkelstraten te beschermen", zegt D'Haese. "Op maandag 28 februari en dinsdag 1 maart wordt alles in het werk gesteld dat de mensen veilig kunnen winkelen. En ook in de stadsgebouwen zal er extra bewaking zijn."

Er zal extra security zijn in de winkelstraten en in de stadsgebouwen
Burgemeester Christoph D'Haese (N-VA)

Gezond verstand

De burgemeester hoopt dat de carnavalisten hun gezond verstand gebruiken. "Die horen niet thuis in een winkel, maar wel in een café buiten de reguliere context. Het zal afhangen van de coronabarometer tegen dan hoe dat precies kan verlopen." Daarmee spreekt hij zich nog niet uit of zij gaan moeten zitten of dat zij toch gaan kunnen dansen in het café.

"Er komt een verbod op glas buiten, behalve in de horecazaken en op hun terrassen. Er wordt aanbevolen om met plastic en recycleerbare materialen te werken." En luide storende muziek zal ook niet getolereerd worden, behalve voor de foorkramers, zegt D'Haese nog.

Meest gelezen