Peeters verdedigt tariefaanpassing De Lijn: “Er zijn weinig landen en regio’s waar men tegen dit tarief kan rijden”

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters verdedigt de aanpassing van de tarieven bij vervoersmaatschappij De Lijn. Dat de prijs voor het goedkoopste ticket voor een enkele rit met 25 procent stijgt, moet volgens de Open Vld-minister vooral zorgen voor “uniformiteit en eenvoud”. Die uniforme prijs blijft volgens haar ook “veel lager dan omliggende regio’s en landen”, zo antwoordde ze in het Vlaams Parlement op vragen van Wim Verheyden (Vlaams Belang), Els Robeyns (Vooruit) en Jos D’Haese (PVDA).

blg
Bron: BELGA

De Vlaamse regering heeft vorige vrijdag het licht op groen gezet voor de nieuwe tarieven bij De Lijn. Vanaf 1 april zal een m-ticket, het goedkoopste ticket voor een enkele rit, 2,5 euro kosten. Dat is 25 procent meer dan de 2 euro vandaag. Het m-ticket in de app van De Lijn krijgt dus dezelfde prijs als het sms-ticket en het traditionele biljet op een kaart.

Die prijsverhoging botste de voorbije dagen op behoorlijk wat kritiek. Dat de prijsverhoging er komt op een moment dat de vervoersmaatschappij veel reizigers heeft verloren en kampt met een dalende reizigerstevredenheid, kan voor critici niet door de beugel. 

LEES OOK. De Lijn wil verantwoordelijkheid van ongeval met vluchtmisdrijf niet nemen: “Er stak zelfs nog een stuk bus in mijn flank”

Die kritiek was woendsag ook te horen in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement. “In plaats van verhogingen door te voeren, waarom neemt u geen maatregelen om de aantrekkelijkheid van het openbaar vervoer te verhogen?”, vroeg  Wim Verheyden (Vlaams Belang). “De reiziger moet opnieuw meer betalen voor minder”, aldus Els Robeyns (Vooruit). Jos D’Haese pleitte dan weer voor “een bevriezing van de ticketprijzen van De Lijn tot er een serieuze verbetering van de dienstverlening komt”.

Minister Peeters verdedigde de tariefingreep. Zo is het bijvoorbeeld niet zo dat alle tarieven bij De Lijn met een kwart zijn verhoogd en heeft de aanpassing met het m-ticket vooral te maken met een keuze voor “uniformiteit en eenvoud”. 

LEES OOK. “Als een winkelier die slecht in de markt zit, maar dan vrolijk zijn prijzen gaat verhogen”: De Lijn oogst forse kritiek na prijsstijging

De Open Vld-minister wijst er ook op dat er niet geraakt is aan de sociale tarieven en dat de prijs voor een tienrittenkaart maar met 1 euro is verhoogd naar 17 euro. “Dat betekent dus 1,70 euro per rit. Er zijn weinig landen en regio’s waar men tegen dat tarief kan rijden”, aldus Peeters.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER