©  REUTERS

NAVO versterkt militaire aanwezigheid op oostflank van alliantie na Russische dreiging

In antwoord op de “ernstige bedreiging voor de euro-Atlantische veiligheid” door Rusland, zijn de ministers van Defensie van de NAVO woensdag overeengekomen dat ze extra troepen naar de oostflank van de alliantie sturen. Het gaat daarbij om landtroepen, maar ook troepen van de zee- en luchtmacht. Daarnaast is de paraatheid van die troepen vergroot. Dat heeft secretaris-generaal Jens Stoltenberg woensdagnamiddag aangekondigd op een persconferentie. Die Russische bedreiging voor de Europese veiligheid wordt het “nieuwe normaal”, waarschuwde Stoltenberg nog.

Bron: BELGA

De Noor beklemtoonde dat de NAVO een verdedigingsorganisatie is, en dat die geen bedreiging vormt voor Rusland, en evenmin plannen heeft om zich in Oekraïne te ontplooien. “Onze maatregelen zijn en blijven preventief, proportioneel en niet gericht op escalatie”, klinkt het in een gezamenlijk statement van de ministers.

Concreet gaat het alvast om een “battle group” die in Roemenië gestationeerd zou worden. Frankrijk toonde zich al bereid die te leiden, en verschillende bondgenoten gaven al aan daaraan te willen deelnemen. “Maar er is nog geen definitieve beslissing genomen”, zei Stoltenberg

De verdragsorganisatie blijft verder hameren op zijn “tweesporenaanpak”: behalve een gedegen voorbereiding op een mogelijke escalatie wordt er nog altijd ingezet op diplomatie. Stoltenberg wees erop dat de NAVO bereid blijft tot dialoog, en Moskou opnieuw uitgenodigd heeft voor overleg binnen de NAVO-Rusland-raad. Eind januari bezorgden de bondgenoten Rusland concrete voorstellen over de veiligheidsarchitectuur, maar op die voorstellen kwam vooralsnog geen antwoord.

Stoltenberg herhaalde ook nogmaals dat er van de door Moskou aangekondigde de-escalatie rond Oekraïne voorlopig niets is te zien. De organisatie blijft dan ook “bijzonder bezorgd over de zeer grootschalige, ongeprovoceerde en niet-gerechtvaardigde Russische militaire opbouw in en rond Oekraïne en Wit-Rusland”, klinkt het. Stoltenberg omschreef de troepenopbouw aan de grens met Oekraïne als de “grootste troepenconcentratie sinds de Koude Oorlog, een enorme invasiemacht”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER