Commotie rond ongepaste inhoud op gameplatform Roblox, hoe wapen je je kind daar tegen?

Spelletjesplatform Roblox is razend populair bij jonge kinderen, maar wordt tegelijk geplaagd door ongepaste inhoud en mensen met slechte bedoelingen. Ook op andere bij kinderen populaire platformen kunnen ze ongepaste inhoud tegenkomen. Hoe kun je je kind daar het beste tegen wapenen?

Eerst even dit, wat is Roblox eigenlijk? Het is een virtuele wereld waarin je spelletjes kunt spelen. Het bijzondere is dat je zelf ook eigen spelletjes kunt programmeren. Het platform zelf is gratis, maar in heel wat spelletjes zijn er ook betalende aankopen mogelijk. Roblox is net als pakweg Fortnite erg populair bij vooral jonge kinderen.

De laatste tijd komen er verhalen naar boven van kinderen die ongeschikte inhoud tegenkomen. Gisteren nog bracht de BBC een artikel over seksueel getinte spelletjes en andere inhoud die niet voor kinderen bedoeld is. En eerder deze week bracht Vice naar buiten dat sommige oplichters kinderen op het platform viseren om ze te bestelen.

Roblox zelf benadrukt in een blogpost dat ze willen verzekeren dat "mensen van alle leeftijden een positieve en veilige ervaring kunnen hebben op hun platform". Aan de BBC specifiek liet een woordvoerder weten dat ze een nultolerantie hanteren wat seksueel getinte boodschappen of gedrag betreft.

Toch blijkt ongepaste inhoud, ook seksueel getinte inhoud, niet zo moeilijk te vinden. "Als je er doelbewust naar op zoek bent, vind je het vrij gemakkelijk", zegt Karen Linten van Medianest aan VRT NWS. Medianest wil ouders informeren en sensibiliseren over games, media en technologie. "Het is moeilijk om vast te stellen hoeveel kinderen er echt mee in aanraking komen en wat de echte impact is."

Het blijft wat zoeken hoe je ervoor kunt zorgen dat de regels worden nageleefd

Karen Linten, Medianest

Het is voor Linten ook belangrijk om aan te stippen dat niet alleen Roblox hiermee worstelt. "Veel bedrijven zetten zwaar in op het creëren van digitale werelden waarin de gebruikers zelf ook inhoud kunnen maken", legt ze uit. "Het blijft wat zoeken naar welke regels er precies van toepassing zouden moeten zijn en hoe je ervoor kunt zorgen dat die ook worden nageleefd. Ook Microsoft en Facebook (Meta) zitten daarmee."

Wat kun je als ouder doen?

Hoe kun je als ouder voorkomen dat je kind hiermee in aanraking komt? Je kinderen verbieden om Roblox te gebruiken is wellicht geen oplossing. "Dan gaan ze misschien hun weg zoeken zonder jou of komen ze bij een ander platform terecht", klinkt het. Het is volgens Linten beter om je kinderen zo goed mogelijk te begeleiden. "Maak bijvoorbeeld samen een account aan, speel af en toe mee zodat je weet hoe het werkt en vraag af en toe hoe het was online", zegt ze.

Roblox heeft bijvoorbeeld privacyinstellingen en instellingen voor ouderlijk toezicht. "Je kunt samen door alle instellingen gaan met je kind en bespreken waarom je wat gaan instellen", legt Linten uit. "Je kunt instellen dat je alleen spelletjes kunt spelen die geschikt zijn voor een bepaalde leeftijd. Je kunt de chatfunctie uitschakelen of beperken zodat je alleen berichten van bepaalde mensen kunt krijgen die je bijvoorbeeld ook in het echte leven kent."

Samen met je kind de account aanmaken, heeft ook als voordeel dat je de echte geboortedatum van je kind kunt instellen. "Je kunt die nadien niet meer wijzigen en sommige beperkingen staan automatisch aan voor kinderen jonger dan 13 jaar", zegt Linten. "Tegelijk kun je aangeven wat wel en wat niet kan. Zodat ze weten dat ze bij jou terecht kunnen."

Die instellingen voor ouderlijk toezicht zijn voor alle duidelijkheid niet zaligmakend. "Het mag nooit een gesprek met je kind vervangen, want er kan altijd iets door de mazen van het net glippen", benadrukt ze. "En als je kind uiteindelijk iets meemaakt wat niet zijn is, blijf dan rustig. Als je boos wordt en bijvoorbeeld Roblox helemaal afsluit, doorbreek je hun vertrouwen. Ze stappen dan in de toekomst misschien minder snel naar jou. Geef ze een compliment dat ze tot bij jou zijn gekomen en kijk samen hoe je het kunt oplossen."

Meest gelezen