©  rr

Petra De Sutter bekijkt vierdagenwerkweek voor ambtenaren, maar vakbonden niet enthousiast: “Is dat wel gezond?”

Bevoegd minister Petra De Sutter gaat bekijken of een vierdagenwerkweek voor ambtenaren ook mogelijk is. Maar de overheidsbonden staan daar helemaal niet voor te springen. Wat straks voor werknemers in de privé wel kan, hoeft niet noodzakelijk in de openbare sector ook te moeten, vinden ACV Openbare Diensten en ACOD. “We moeten heel goed bekijken of dit wel wenselijk is”, zegt Ilse Remy van de christelijke overheidsvakbond.

Farid El Mabrouk

Niet 5 dagen lang 8 uur werken, maar 4 dagen 9,5 uur presteren. Die vierdagenwerkweek voorziet de federale regering in de arbeidsdeal die ze maandagnacht heeft afgesloten. Werknemers uit de privé zullen er vrijwillig voor kunnen kiezen en het schriftelijk kunnen aanvragen bij hun werkgever. Die kan wel weigeren, maar moet dat wel motiveren.

Of ambtenaren dit dan ook kunnen? Het was een vraag die dinsdag op de redactie veel werd gesteld door lezers die voor de overheid werken. Nee dus. De regeling geldt enkel voor de privésector. Maar federaal minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen) liet wel meteen weten dat ze het voor het personeel van de federale overheid gaat onderzoeken. Eerder voerde ook zij voor de federale ambtenaren al een recht op deconnectie in, een ander element uit de arbeidsdeal van PS-minister van Werk Pierre-Yves Dermagne.

LEES OOK. Regering trots op arbeidsdeal, maar wat vinden experts?

Minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter . 

Uitgeperst thuiskomen

Of er in Vlaanderen iets op stapel staat, is nog niet duidelijk. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) is wel bezig met een bredere oefening om het statuut van de Vlaamse ambtenaar te herdenken – en daarover zijn informeel al gesprekken bezig – maar of de vierdagenwerkweek daar eventueel een onderdeel van gaat worden, is nog een vraag.

Als het van de overheidsbonden afhangt, is die kans niet echt groot. Zeker het socialistische ACOD is er een koele minnaar van, stelt topvrouw Chris Reniers. “Is het dan zo interessant om vier dagen lang 9 à 10 uur per dag te werken – plus verplaatsing – en de vijfde dag dan te moeten bekomen van de vier vorige? Als je uitgeperst thuiskomt en de kinderen een lange dag in de kinderopvang hebt moeten droppen? Wij zijn voor kwalitatieve arbeid en een kwalitatief leven.” De rode vakbond pleit al een tijdje voor arbeidsduurvermindering. Een vierdagenweek? Ja, maar dan wel vier dagen van 8 uur.

LEES OOK. Kan iedereen overschakelen naar vierdagenweek? Wat met fysiek zware beroepen? En krijg je evenveel vakantiedagen?

ACOD-topvrouw Chris Reniers. ©  Tom Palmaers

Collateral damage

ACV Openbare Diensten is iets genuanceerder, maar loopt ook zeker niet warm voor het systeem. De groene vakbond wil zeker luisteren naar voorstellen van de ministers en gaat ook naar de achterban terugkoppelen. “Maar het moet vrijwillig en haalbaar zijn,” zegt Ilse Remy, verantwoordelijk voor de Vlaamse ambtenaren.

Of het ook haalbaar is, daar heeft niet alleen Remy, maar ook haar federale collega Johan Lippens serieuze vragen bij. “Het mag ook niet zo zijn dat die vierdagenweek veel collateral damage veroorzaakt. Op het vlak van productiviteit, maar ook op het vlak van welzijn. Is vier dagen 9,5 uur werken wel zo gezond? Er is federaal de voorbije 15 jaar zoveel bespaard op personeel – terwijl er evenveel werk is – dat het toch draaglijk moet blijven. Laten we dus niet over één nacht ijs gaan.” Lippens verwijst ook naar personeel in gevangenissen of gesloten centra dat nu al via zogenaamde continudiensten van 11 uur aan de slag is. “En daar duiken toch ook regelmatig problemen op.”