De wake voor David Polfliet, kort na zijn dood

Reconstructie gehouden van moord op David Polfliet in Beveren: wat gebeurde er precies op 6 maart 2021?

De drie verdachten van de moord op David Polfliet werden vandaag naar het park in Beveren gebracht, waar ze de man om het leven brachten. Het gerecht hoopt dankzij deze reconstructie meer duidelijkheid te krijgen over wat er zich daar precies heeft afgespeeld.

Over welke feiten gaat het?

Op zaterdag 6 maart 2021 hadden drie toen nog minderjarige jongens David Polfliet naar het park gelokt via Grindr, een datingapp voor homo- en biseksuele mannen. Later werd het lichaam van Polfliet daar zwaar toegetakeld teruggevonden. De drie vermoedelijke daders, een 17-jarige uit Antwerpen, en een 16- en 17-jarige uit Beveren, gaven zichzelf aan bij de politie. Ze zeiden dat ze de man naar het park hadden gelokt, maar dat het nooit de bedoeling was om hem te doden. Er zou wel een gevecht ontstaan zijn, waarbij een van hen Polfliet met een mes in zijn been zou hebben gestoken. Met dodelijke afloop, maar volgens de jongen zelf niet met de bedoeling om hem te doden.

Het park vlak bij de spoorlijn in Beveren werd vandaag voor enkele uren afgesloten voor het publiek. Mochten wel op het terrein binnen: de onderzoeksrechter, het parket, politiemensen, de drie minderjarige verdachten, hun advocaten en de advocaat van de familie Polfliet. Zij probeerden te reconstrueren wat er daar op zaterdag 6 maart 2021 gebeurd is.

“Belangrijkste vraag is of het de bedoeling was om hem te doden”, zegt Fatma Taspinar vanuit Beveren in “Het journaal” om 13u:

Videospeler inladen...

Geïnspireerd door andere groep "pedojagers"?

Mogelijk hadden de drie verdachten zich laten inspireren door een andere groep jongeren, van wie er een meerderjarige eerder deze week veroordeeld werd. Die groep lokte ook homomannen via Grindr naar het fort van Haasdonk, bij Beveren. Ze sloegen hun slachtoffers daar in elkaar en bestalen hen. De meerderjarige verdachte vertelde tijdens zijn proces dat ze pedofielen wilden aanpakken, om hen bang te maken. De twee slachtoffers moesten voor een camera toegeven dat ze pedofielen waren.

Hun slachtoffers maakten ze op 26 en 27 februari, een week voor de feiten in Beveren. In zijn pleidooi op dat proces verwees de aanklager naar de zaak-Polfliet: "Zij (de verdachten van de dood van David Polfliet, red.) werden geïnspireerd door wat er aan het fort van Haasdonk allemaal was gebeurd." De twee groepen zouden wel niet rechtstreeks met elkaar gelinkt zijn, al zouden sommigen elkaar wel gekend hebben via sociale media.

Of de dood van David Polfliet volledig vergelijkbaar is met de feiten in Haasdonk, of dat de drie handelden vanuit echte homohaat, zal een rechtbank later moeten uitmaken.  Chantal Van Den Bossche, advocaat van de 17-jarige verdachte uit Beveren, gelooft alvast niet dat daar sprake van is: "Ik vind dat er geen sprake is van gaybashing", zei ze vanmorgen bij aanvang van de reconstructie. "Ik denk dat er soms aan voorbijgegaan wordt dat het is begonnen met een datingsite waarop die jongeren zich geprofileerd hebben als een vijftienjarige en waar een 35-jarige man op ingegaan is. We zullen nu zien wat zich daar effectief heeft afgespeeld." 

Dirk De Maersschalck, advocaat van de 16-jarige uit Beveren sluit zich daarbij aan: "Ik denk dat ondertussen gebleken is dat het eerder over pedojagen gaat."

Een verdachte wordt in een busje naar de plaats van de reconstructie gebracht

Ook Kjell Verleysen, advocaat van een andere verdachte, is ervan overtuigd dat deze zaak niets te maken heeft met homohaat. Hij benadrukte bij aanvang van de reconstructie dat deze dag ook voor zijn cliënt ingrijpend is. “Ook als je betrokken bent bij zulke feiten is dit een zware dag, omdat alles opnieuw beleefd wordt", aldus Verleysen.

Ik vind dat er geen sprake is van gaybashing

Chantal Van Den Bossche, advocaat van één van de verdachten

De drie jongeren moesten vandaag tonen hoe alles die bewuste avond verlopen is. De speurders moesten dan ter plaatse zien of die verklaringen kunnen kloppen. Het zou ook duidelijkheid moeten brengen over welke rol elk van de drie verdachten gespeeld heeft. Uiteindelijk was de reconstructie iets na twee uur vanmiddag afgelopen.

Patrick Willockx, hoofdcommissaris van de federale gerechtelijke politie, verklaarde nadien dat alles vlot verlopen is. "De drie verdachten hebben hun medewerking verleend aan de reconstructie", aldus Willockx. "Ze worden nu terug overgebracht naar de instelling en dan kent de gerechtelijke weg zijn vervolg." 

Nu zal bekeken worden wat hoe die bewust avond volgens de drie verdachten verlopen is. Die drie versies van de verdachten zullen afgetoets worden aan elkaar, maar ook aan de vaststellingen en feiten die in het dossier opgenomen zijn.

Vader en broer van slachtoffer aanwezig

De vader en de broer van het slachtoffer waren vandaag aanwezig op de reconstructie, voor de moeder en de zus was dat emotioneel te zwaar. Thomas Gillis, hun advocaat, benadrukte dat vandaag een bijzonder moeilijke dag is voor de familie.

"We zijn vandaag ongeveer een jaar na de feiten en het is de eerste keer dat de familie geconfronteerd wordt met de drie mensen die verantwoordelijk zijn voor de dood van David Polfliet", aldus Gillis. "Ze worden ook voor het eerst geconfronteerd met de plaats delict, waar David zijn laatste levensmomenten beleefd heeft en in een bijzonder trieste en harde omstandigheden om het leven is gekomen."

Op verantwoordelijkheidszin en schuldbesef staat geen leeftijd

Thomas Gillis, advocaat van de familie van het slachtoffer

“De burgerlijke partijen willen maar één ding: dat de waarheid naar voren komt en dat iedereen weet wat er is gebeurd. Dat is zo belangrijk om het verlies te kunnen verwerken", vult Gillis aan. "Op verantwoordelijkheidszin en schuldbesef staat ook geen leeftijd. Ik weet dat het om zeer jonge mensen gaat, maar de familie wil absoluut dat de waarheid duidelijk is." 

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Jeugdrechtbank of assisenhof?

De drie waren nog minderjarig op het ogenblik van de feiten, maar intussen heeft het parket gevraagd om hen uit handen te geven. Dat wil zeggen dat ze niet langer beschermd worden door het jeugdrecht, maar dat ze als volwassenen berecht zouden worden. De 16- en de 17-jarige uit Beveren zijn de voorbije weken daarom al voor de jeugdrechter verschenen, maar een beslissing is er nog niet. De 17-jarige uit Antwerpen komt later nog voor de jeugdrechter.

En dan hangt het er nog vanaf voor welke feiten het parket hen wil vervolgen. Op dit ogenblik gaat het om een onderzoek naar moord, maar dat kan uiteindelijk nog veranderen. Blijft het parket erbij dat het mogelijk om moord gaat, dan zullen de drie voor een assisenhof berecht worden, waar ze maximaal 30 jaar kunnen krijgen. Maar als de drie uiteindelijk vervolgd worden voor diefstal met geweld, met de dood tot gevolg, dan komen ze voor een bijzondere kamer van de jeugdrechtbank. 

De drie jongeren zitten intussen al bijna een jaar in gesloten instellingen. Eerst in Everberg, later in andere centra. De 16-jarige jongen kon in september vorig jaar ontsnappen uit de gesloten instelling van Wingene, in West-Vlaanderen. Een paar dagen later werd hij samen met een andere ontsnapte minderjarige teruggevonden in een hotel in Blankenberge.

Meest gelezen