Oud-directeur van duurste rusthuis van het land vervolgd voor diefstal: “Grote bedragen ontvreemd van bewoners”

Een oud-directeur van het Antwerpse woonzorgcentrum Park Lane moet binnenkort voor de rechtbank verschijnen. Hij zou grote bedragen ontvreemd hebben van bewoners. Orpea Belgium heeft de klacht ingediend. “De slachtoffers waren erg aangedaan.”

Veerle Beel

Het is een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Net nu de Orpea-woonzorggroep in Frankrijk onder vuur ligt, en het Antwerpse woonzorgcentrum Park Lane onder verhoogd toezicht staat, moet een van de vorige directeurs van Park Lane zich binnenkort verantwoorden voor de rechtbank.

Jelle L. was bijna anderhalf jaar in functie, toen de zaak in 2021 aan het licht kwam. Orpea Belgium, de groep waartoe wzc Park Lane behoort, heeft zich burgerlijke partij gesteld. “De raadkamer heeft na een gerechtelijk onderzoek beslist om de man door te verwijzen. Hij wordt beschuldigd van huisdiefstal, misbruik van vertrouwen, informaticabedrog en misbruik van zwakke personen. De zaak komt volgende maand voor”, zegt Kristof Aerts, de woordvoerder van het Antwerps parket.

Volgens onze informatie gaat het om grote bedragen, die bij twee bewoners werden “ontleend” of “ontvreemd”. De oud-directeur zou daarvoor de bankkaart van een van die bewoners gebruikt hebben.

Een medewerker die het woonzorgcentrum verliet toen het misbruik aan de oppervlakte kwam, zegt dat de slachtoffers “erg aangedaan waren”. Het gaf deze man het laatste zetje om zijn job op te zeggen. “Ik kon dit niet in het reine brengen met de missie van het woonzorgcentrum.”

Werkomstandigheden

De man stoorde zich al langer aan de werkomstandigheden. “Er was voortdurend een tekort aan personeel. Ik kon er bijna nooit een vrije dag nemen, en moest vaak dubbele shifts draaien. Dan had ik de avondshift al gedaan, en vroegen ze me om ook de nacht te doen. Ik zegde toe ter wille van de bewoners. Je wilt die mensen niet in de steek laten. Ik ging ervan uit dat ik daar wel een weerslag van zou zien op mijn loonbrief, maar dat was niet het geval. Ik wil best flexibel zijn, maar flexibiliteit moet van twee kanten komen.”

De drie grote vakbonden hebben eind vorige week samengezeten met CEO Geert Uytterschaut, net om de klachten van Orpea-medewerkers over de werkomstandigheden te bespreken. Er is overeengekomen dat er gesprekken worden opgestart om tot een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao) te komen. De vorige dateert al van 2015 en werd verkregen na stakingen in de residenties van de groep.

Zeven jaar zonder sociaal overleg

Het recente gesprek is niet het gevolg van de ophef in Frankrijk rond de Orpea-groep. Het stond al eerder gepland, maar moest eind december worden uitgesteld vanwege de zoveelste covid-golf. “We zijn hier al een jaar mee bezig”, zegt Johan Van Eeghem, federaal secretaris van de BBTK-vakbond. “Zeven jaar zonder collectief overleg is te lang. Orpea heeft werk aan de winkel en de directie heeft gezegd dat ze zich daarvan bewust is.”

De vakbonden vragen om meer handen op de vloer, ook in ondersteunende functies, zodat het zorgpersoneel zich volledig op de zorg kan toeleggen. Ze vragen om met “realistische uurroosters” te werken en “niet met theoretische”. Ze vragen ook om de arbeidsvoorwaarden te moderniseren, zodat werken bij Orpea aantrekkelijker wordt: anciënniteitsverlof, dertiende maand, vaste uurroosters voor deeltijdwerkers en maaltijdcheques.