OVERZICHT. Deze schade heeft storm Dudley al aangericht in ons land

© Het Nieuwsblad

Storm Dudley heeft woensdagnacht met name lelijk huisgehouden in de provincies Oost- en West-Vlaanderen, al bleef de schade wel grotendeels beperkt. In Wetteren stortte een huis in aanbouw in elkaar, in Lummen was een verkeersongeval het gevolg van een omgevallen boom op de weg. Het KMI waarschuwt ook vandaag en de komende dagen voor onstuimig weer, met rukwinden tot 110 kilometer per uur. Het noodnummer 1722 voor storm- en waterschade is geactiveerd.

jvh, evdg, jvbw
Bron: Eigen berichtgeving, Belga, VRT NWS

Storm Dudley passeerde woensdagavond en -nacht over ons land: vooral in het begin van de nacht waren er rukwinden van 110 kilometer per uur. Met name in Oost- en West-Vlaanderen waren er meldingen van schade. De Oost-Vlaamse brandweerkorpsen moesten een honderdtal noodoproepen beantwoorden. Het ging echter niet om grote schade, maar vooral om omgevallen bomen, afgewaaide dakpannen, schade aan elektriciteitspalen, beschadigde hekken of stellingen, en andere loshangende zaken.

LEES OOK. Wat mogen we nog verwachten van ‘tweelingstorm’ Dudley en Eunice? Hoe uitzonderlijk is dit? Dit weten we al (+)

In Wetteren stortte wel een huis in aanbouw in. Een hevige windstoot nestelde zich er onder het dak, waarna zowel het dak als de muren het begaven. Het huis zakte als een kaartenhuisje in elkaar. Ook het dak van de aanpalende woning liep daarbij schade op. In Opwijk viel een vrijstaande muur omver in een uitgebrand appartementsgebouw, in Stekene werd een tent van een konijnenopvang aan flarden gesleurd, en in Haaltert waaide een boom tegen een huis.

In de Brugse deelgemeente Sint-Andries viel een boom dan weer door het dak van een woning, en belandde midden in de woonkamer. “Normaal zit ik letterlijk op die plek televisie te kijken”, reageerde de 78-jarige bewoonster.

 © tlg

In de drie Limburgse hulpverleningszones hebben de brandweerkorpsen in totaal zo’n 130 oproepen ontvangen. “Het ging voornamelijk om afgebroken takken of omgewaaide bomen,” aldus Karen Desmedt van de hulpverleningszone Oost-Limburg. “Tien meldingen betroffen loshangende elementen, zoals een dakgoot of golfplaat. Vier keer werden we opgeroepen om de openbare weg vrij te maken. In Nieuwerkerken kwam woensdagavond een verplaatsbare wc op de rijbaan terecht,” aldus Gretel Kerkhofs van de hulpverleningszone Zuid-West Limburg.

In Lummen ontstond wel een file nadat een boom op de E313 viel, tussen het klaverblad en de afrit Lummen-Industrie. Bij het vrijmaken van de weg botste omstreeks 3.30 uur een auto op een vrachtwagen. De bestuurder moest uit het wrak worden bevrijd, en werd naar het ziekenhuis gebracht.

 © tp

Elders beperkte schade

In Brussel viel de schade in vergelijking best mee. Er was sprake van negen ontwortelde bomen, en een elftal losgerukte objecten zoals reclamepanelen, verkeersborden of afbrokkelende gevels.

In Mechelen moest de brandweer onder meer uitrukken naar het IJzerenveld en het Douaneplein omdat er hekken op de rijbaan waren gevallen. In de Tuinbouwstraat en Sint-Katelijnestraat kwamen brokstukken en pannen van een dak naar beneden. In Bonheiden begaven verschillende bomen het door de krachtige rukwinden. In Puurs-Sint-Amands waren er meldingen van omgewaaide bomen en takken en raakte een dak een bedrijfspand beschadigd. In Itegem belandde een boom op de rijbaan.

Wallonië

In Luik moest de brandweer een vijftigtal interventies uitvoeren. Ook daar ging het enkel om materiële schade zoals bomen op de weg, waterproblemen, en weggewaaide dakpannen.

In Picardisch Wallonië ging het om een veertigtal interventies door de brandweer. “Die kwamen op gang om 20.30 uur, en gingen de hele nacht door in alle hoeken van de regio. De interventies zijn nog steeds aan de gang, en er komen er wellicht nieuwe bij eens de mensen wakker worden”, klonk het donderdagochtend bij de brandweerzone Wapi. De brandweer moest onder meer tussenkomen om bomen en struiken die het verkeer belemmerden te verwijderen, straten schoon te maken en afgerukte kabels te verwijderen. Er zijn geen berichten over eventuele gewonden.

LEES OOK. KMI kondigt code oranje voor storm Eunice af in drie provincies: “Rukwinden tot 150 km/u”

Buitenland

De storm veroorzaakt ook in Duitsland problemen. In Berlijn heeft de brandweer het bijvoorbeeld druk met omgewaaide bomen en losse dakpannen door Ylenia, zoals de storm in Duitsland genoemd wordt. Er zijn geen meldingen van gewonden. Wel werd rond 2.30 uur de noodtoestand uitgeroepen, omdat de brandweer zowat veertig tot vijftig missies tegelijkertijd uit moest voeren.

Ook in Groot-Brittannië heeft de storm lelijk huisgehouden. Duizenden gezinnen in het noorden van Engeland zaten tijdelijk zonder elektriciteit. In Schotland en Engeland konden veel treinen niet rijden wegens omgewaaide bomen die op de sporen waren terechtgekomen, schade aan de bovenleidingen of de signalisaties. Dudley ging over het Kanaal gepaard met windsnelheden tot 160 kilometer per uur.

Blackpool ©  AP

Vrijdag rukwinden tot 130 km/u

Vandaag blijft de wind hard waaien, maar de scherpste kantjes gaan er wel even af. Er kunnen nog wel windstoten van 50 tot 70 km/u zijn, maar verder verwacht het KMI brede opklaringen en relatief hoge temperaturen.

Maar vrijdag zal de wind opnieuw fel aantrekken, als een nieuwe storm – codenaam Eunice – over België trekt. Tussen vrijdagmiddag en zaterdag middernacht krijgen we namelijk te maken met storm (windkracht 9) tot zware storm (windkracht 10) op de Noordzee. “De windstoten kunnen in het westen van het land oplopen tot 100 km/u in het meest optimistische scenario en zelfs 130 km/u op zee (meest pessimistische scenario),” waarschuwt het KMI.

“Als deze verwachting wordt bevestigd op donderdag, dan sturen we code oranje uit voor bepaalde provincies, voor rukwinden tussen 100 en 130 km/u”, laat het KMI weten. De stormen brengen ook regen, maar er wordt geen wateroverlast verwacht. Donderdag zou het grotendeels droog blijven, vrijdag zou het eerst regenen maar daarna droger worden.

De oorzaak van het verwachte onstuimige weer is een actieve straalstroom op de Atlantische Oceaan, die het weerbeeld in West-Europa bepaalt. “Deze straalstroom is zeer actief en voert lagedrukgebieden aan”, zegt Nicolas Roose van NoodweerBenelux.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

 ©  NoodweerBenelux

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen