© atv

Sociale fraude vastgesteld bij 60% van de zaken op Bredabaan: “Dramatisch voor het imago van de straat”

Merksem -

Bij zo’n 60% van de zaken op de Bredabaan in Merksem is de voorbije jaren sociale fraude vastgesteld. Er werden 113 controles uitgevoerd bij 58 werkgevers.

Rebecca Van Remoortere

Tussen 2016 en april 2021 werd er fors gecontroleerd op de Bredabaan in Merksem op verschillende vormen van fraude. De inspectiedienst Toezicht op Sociale Wetten deed er zo’n 113 controles op 58 unieke werkgevers. Bij 34 van die werkgevers of zo’n 60% werden inbreuken vastgesteld.

De fraude gaat vooral over niet-aangegeven arbeid of zwartwerk. Er wordt ook fors gezondigd tegen de regels over deeltijdse arbeid. “Dat zou kunnen wijzen op een klassieke praktijk om werknemers een stuk in te schrijven maar ze alsnog een deel in het zwart te laten werken. Schendingen tegen de loonbeschermingswet, arbeidsreglementen en cao’s komen ook vaak voor. Ook illegale arbeid, het tewerkstellen van vreemdelingen zonder werkvergunning, werd vastgesteld.”

Ook de RSZ voerde controles uit. Die gebeurden in heel Merksem bij 780 werknemers. Daar werden bij 101 werknemers inbreuken vastgesteld.

Die cijfers werden opgevraagd door federaal minister David Clarinval (MR). Districtsraadslid in Merksem van Open VLD Bavo De Mol vindt dat er een grote noodzaak is op meer controles en ijvert voor leefbare lokale belastingen op de Bredabaan.

Ondanks de cijfers is De Mol niet pessimistisch over de toekomst van de Bredabaan. “Er zijn inderdaad heel wat malafide zaken waar je ernstige vragen bij kan stellen over hoe ze zaken doen en wat voor zaken ze exact doen. Die rotte appels moeten eruit. Daarom blijven controles noodzakelijk. Maar ik zie nog steeds eerlijke echte ondernemers die met veel moed en durf een zaak beginnen op de Bredabaan. Alleen verdienen die meer ondersteuning en zuurstof.”

Voor De Mol betekent zuurstof vooral kijken naar de lokale fiscaliteit. Hij pleit er al langer voor om de opcentiemen op de onroerende voorheffing te verlagen voor handelskernen waardoor de kosten naar beneden gaan om een pand te huren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER