Vrijdag rukwinden tot 150 kilometer per uur, code oranje in drie provincies: ‘Ga niet naar het bos’

Een nieuwe storm, Eunice, veroorzaakt vrijdag zware rukwinden, en daarom kondigt het KMI code oranje af in West- en Oost-Vlaanderen en in Antwerpen. Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) vraagt recreanten ook om vrijdag weg te blijven uit bossen en natuurgebieden.

rvs, blg

Ook vandaag blijft de wind hard waaien, maar de scherpste kantjes gaan er even af. Er kunnen nog wel windstoten van 50 tot 70 km per uur zijn, maar verder verwacht het KMI brede opklaringen en relatief hoge temperaturen.

Vrijdag zal de wind opnieuw fel aantrekken, wanneer er een nieuwe storm – codenaam Eunice – over België trekt. Het KMI verwacht dat de storm vrijdag tussen 14 en 15 uur en tussen 18 en 19 uur vooral de kust, Oost- en West-Vlaanderen en Antwerpen zwaar zal treffen. Voor die provincies geldt daarom code oranje, mogelijk wordt dat vrijdagochtend nog opgeschaald naar code rood. Voor de rest van het land geldt vanaf vrijdagochtend 10 uur code geel.

Eunice wordt volgens het KMI een zware zuidwesterstorm, met rukwinden tot 10 Beaufort (Bft) en een zeer tijdelijke en plaatselijk zeer zware storm op de Belgische Noordzee. Daar verwacht het KMI zelfs rukwinden tot 11 Beaufort.

Het KMI voorspelt per provincie maximale rukwinden in kilometer per uur, waarvan het eerste cijfer het meest optimistische scenario is en het tweede het meest pessimistische. Voor de kust wordt het 120-150 kilometer per uur, voor West-Vlaanderen 100-140 kilometer per uur, voor Oost-Vlaanderen 100-130 kilometer per uur, voor Antwerpen 100-130 kilometer per uur, voor Vlaams- en Waals-Brabant 80-120 kilometer per uur, voor Limburg 80-120 kilometer per uur. Voor Henegouwen wordt dat 90-120 kilometer per uur, voor Namen en Luik 80-120 kilometer per uur en voor Luxemburg 80-110 kilometer per uur.

‘Gevaar voor bezoekers parken en bossen’

De groen- en recreatiedomeinen in de provincie Antwerpen gaan van vrijdagochtend tot zaterdagmiddag dicht voor wandelaars en fietsers tot storm Eunice voorbij is geraasd. ‘Dat leidt tot te grote risico’s op rondvliegende takken en omgeblazen bomen. De domeinbeheerders vragen aan de bezoekers om een gepland bezoek uit te stellen tot de poorten op zaterdagmiddag weer geopend worden en iedereen in veilige omstandigheden kan genieten van het bos en de natuur.’

Prinsenpark (Retie), Hoge Mouw (Kasterlee), Hertberg (Herselt), De Averegten (Heist-op-den-berg), Vrijbroekpark (Mechelen), Broek De Naeyer (Willebroek), Rivierenhof (Deurne), Vrieselhof (Oelegem) en Kesselse Heide (Nijlen) sluiten helemaal voor wandelaars en fietsers. Provinciaal recreatiedomein De Schorre (Boom) sluit zijn bosgedeelte af en het Zilvermeer (Mol) houdt de dagrecreatie gesloten. De Lilse Bergen en Arboretum Kalmthout houden de situatie ter plekke nauwgezet in de gaten en grijpen in als het nodig is.

Ook het Agentschap voor Natuur en Bos vraagt ‘met aandrang’ aan recreanten om niet naar het bos te gaan. ‘Door hevige rukwinden kunnen immers takken afbreken en/of bomen omvallen, met onmiddellijk gevaar voor bezoekers.’ Het agentschap wijst erop dat het ook na de storm nog gevaarlijk kan blijven in bossen, parken of natuurgebieden, omdat er afgevallen takken of omgewaaide bomen kunnen liggen. Ook kunnen loshangende takken alsnog naar beneden vallen. ‘Blijf dus ook zeker in het komende weekend nog waakzaam.’