Themabeeld ©  Jimmy Kets

Premier De Croo houdt vast aan “grondige en systematische” analyse over kernuitstap

Premier Alexander De Croo blijft vasthouden aan de methode die binnen zijn regering is afgesproken om midden maart definitief te beslissen over de kernuitstap. “We kijken naar twee elementen: het garanderen van de bevoorradingszekerheid en de betaalbaarheid. Dat doen we op een grondige en systematische manier. Maar het is logisch dat je met alle elementen rekening houdt, ook de meest recente evoluties.” Voor De Croo gaat het om een “feitelijke discussie”.

jvh
Bron: BELGA

De Croo reageerde daarmee op onder anderen zijn eigen voorzitter bij Open VLD, Egbert Lachaert, die woensdag om extra adviezen vroeg over de potentiële impact van de Russische dreiging op het Belgische energiebeleid. “In die context kan geen enkel scenario begraven worden”, zei hij. CD&V-voorzitter Joachim Coens liet dan weer weten dat de energiefactuur voor hem de prioriteit is, en ook Conner Rousseau (Vooruit) klopte op die nagel.

LEES OOK. Twijfel over kernuitstap binnen Vivaldi groeit: “De Russen hebben geld geroken”

“De methode die is afgesproken, gaan we aanhouden”, zei De Croo donderdag. De regering sprak af zowel met de bevoorradingszekerheid als met de betaalbaarheid van de energiefacturen rekening te houden, en dat blijft ze ook doen. “We voeren een grondige en systematische analyse”, herhaalde De Croo verschillende keren. Op de uiteindelijk beslissing - definitief doorzetten met de volledige kernuitstap of twee centrales alsnog langer openhouden - wil hij niet vooruitlopen. Wel zal de regering dus ook met de “meest recente evoluties” rekening houden.

Voor De Croo gaat het om een feitelijke discussie. “We kijken naar technische analyses. Ik heb de indruk dat dit onderwerp soms zeer zwaar gepolitiseerd wordt, en dat is volgens mij de foute benadering.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer