Direct naar artikelinhoud
NieuwsVS

Biden wil geheime documenten van Trump over Capitool-bestorming vrijgeven

De huidige Amerikaanse president Joe Biden (links) en zijn voorganger Donald Trump (rechts).Beeld Photo News/Bernd von Jutrczenka/dpa

De Amerikaanse president Joe Biden heeft opnieuw ingestemd met het vrijgeven van documenten uit de ambtstijd van zijn voorganger Donald Trump. Die documenten maken deel uit van het onderzoek in het Congres naar de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021.

In een brief die het Duitse persbureau DPA kon inkijken en die woensdag openbaar is gemaakt, draagt het Witte Huis het Nationaal Archief op om de documenten te verstrekken die de onderzoekscommissie in het Huis van Afgevaardigden heeft opgevraagd. Concreet gaat het om logs van de bezoekers aan het Witte Huis op die zesde januari, toen Donald Trump nog president was. 

‘Executive privilege’

Biden wees opnieuw en uitdrukkelijk Trumps aanspraak op het ‘executive privilege’ af. Daarbij gaat het om het voorrecht van presidenten om bepaalde informatie geheim te houden. Biden heeft vastgesteld dat de uitoefening van dat privilege in dit geval niet in het beste belang van de Verenigde Staten is. “Gezien de opgevraagde documenten is het dan ook niet gerechtvaardigd dit uit te oefenen”, klinkt het. 

Trump probeert al langer om de vrijgave van de documenten te verhinderen door een beroep te doen op zijn ‘privilege’. Dat verzoek vindt echter geen gehoor bij Justitie. Biden stond vorig jaar reeds de overhandiging van andere documenten uit het Nationaal Archief aan de onderzoekscommissie toe. 

Aanhangers van Trump bestormden op 6 januari 2021 het Capitool na een toespraak van de toenmalige president, terwijl het Congres de uitslag van de presidentsverkiezingen van 2020 aan het bekrachtigen was. Bij het geweld kwamen vijf mensen om het leven. Trump ontsnapte daarna aan afzetting. Het doel van de commissie in het Congres is nu om de achtergrond van de bestorming in kaart te brengen. 

Archiefbeeld van de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021.Beeld REUTERS