Legerofficier als enige voor de rechter na brand op Groot Schietveld in Brecht: “Niemand gaf een kik”

Brecht -

De legerofficier die op 23 april vorig jaar de leiding had over de schietoefeningen op het Groot Schietveld is door de raadkamer verwezen naar de correctionele rechtbank. Zijn advocaat noemt het merkwaardig dat zijn cliënt als enige terechtstaat voor de grootste Belgische natuurbrand ooit. “Hij was net afgestudeerd.”

jtp

LEES OOK. Minstens 10 jaar en 5 miljoen euro nodig om natuur te herstellen na brand op Groot Schietveld

Op het Groot Schietveld in Brecht woedde eind april 2021 een zware brand. Meer dan 570 hectare natuur werd vernietigd in wat de grootste natuurbrand ooit in België zou worden. Pas twee dagen later waren alle kleine heropflakkeringen geblust. Het zal minstens tien jaar en 5 miljoen euro vergen om de zwaar beschadigde natuur op en rond het militaire domein van Brecht te herstellen.

Verboden munitie

De brand was ontstaan tijdens een schietoefening van het leger, waarbij brandbare lichtspoormunitie gebruikt werd. Die munitie blijft na het afvuren een tijdlang zichtbaar. Het gebruik ervan was nochtans verboden omdat door de aanhoudende droogte in april toen brandcode geel gold. Die specifieke munitie mag alleen gebruikt worden bij brandcode groen. De eerste luitenant die dag de oefening overzag als schietinstructeur, werd woensdagmorgen door de raadkamer in Antwerpen verwezen naar de correctionele rechtbank.

©  Katrijn Van Giel

“De man wordt verweten dat hij pas ingreep nadat de eerste reeks oefeningen al waren gestart. Daarna liet hij de tracers(lichtspoorkogels, red.) wel verwijderen, maar toen was het kwaad al geschied”, vertelt woordvoerder Kristof Aerts van het Antwerps parket. “Daarom werd hij doorverwezen wegens onopzettelijke brandstichting.”

Samenloop van omstandigheden

De advocaat van de legerofficier, Carl De Munck, noemt het merkwaardig dat zijn cliënt als enige terechtstaat. “Het is door een samenloop van omstandigheden dat de brand is kunnen ontstaan en dergelijke omvang heeft kunnen aannemen”, stelt hij.

Zo wijst meester De Munck naar Defensie als het gaat om de bestelling en het gebruik van de lichtspoorkogels. “De munitie voor de schietoefening kon overigens niet besteld worden zonder dat daar om de tien patronen die zogenaamde spoorkogels bij zaten. Daarnaast waren er op de dag van de brand tegenstrijdige berichten in de schietstand over welke brandcode dan gold”, aldus De Munck.

“Mijn cliënt, een twintiger, was net afgestudeerd en vertrouwde op zijn meer ervaren onderofficier. Maar niemand gaf een kik.”

Defensie kan niet vervolgd worden

Tot overmaat van ramp bleek de brandweerwagen van het leger net die dag in onderhoud. “Bovendien was er die dag niemand aanwezig die met die wagen had kunnen rijden. Daardoor is er veel te laat gereageerd”, stelt De Munck.

Tot slot waren ook de grachten in het bos, die een eventuele brand moeten helpen indijken, volgens de raadsman volledig overwoekerd. “Daardoor had het vuur vrij spel.”

De officier gaat niet in beroep tegen de verwijzing en staat als enige terecht. Defensie zelf kan volgens het strafwetboek niet vervolgd worden omdat ze de eigenaar van het terrein is. De gemeentes Wuustwezel en Brecht, die grenzen aan het natuurdomein, hebben zich burgerlijke partij gesteld. Het is nog niet duidelijk of zij verdere stappen nemen.

LEES OOK. Defensieminister ondervraagd over brand: “Ik zal geen voorbarige conclusies trekken”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen