Archief VRT

Het is officieel: vanaf middernacht mag er gefeest worden, Gentse Overpoort is er klaar voor

De studentencafés in de Gentse Overpoortstraat zullen vannacht openblijven, zonder sluitingsuur. Dat waren ze hoe dan ook van plan, en dat mogen ze nu ook officieel volgens het Koninklijk Besluit. De stad voorziet extra politie om het feestgebeuren veilig te houden, want er wordt een grote massa volk verwacht.

Donderdagnacht is traditioneel de uitgaansavond in het Gentse studentenleven. De cafés in de Overpoortstraat wilden dus hoe dan ook vanavond al doorfeesten. "Het is genoeg geweest, wij gaan vanavond feesten zonder sluitingsuur", zei café-uitbater Tim Joiris, toen er nog geen Koninklijk Besluit was over de heropening van het nachtleven en het wegvallen van het sluitingsuur. Ondertussen is dat besluit er wel, en de versoepelingen gaan effectief vannacht al in. 

Er wordt een massa volk verwacht in de Gentse studentenbuurt, omdat het tweede semester net gestart is. De stad voorziet dan ook extra politiecontrole.

“Gentse cafés verwachten tussen 15.000 en 20.000 jongeren”, zegt Tijs Neirynck in “Het journaal”:

Videospeler inladen...

Waarom wachten geen optie was

"Vorige week op de persconferentie zei de overheid dat de uitgaanssector weer mag doorwerken vanaf deze vrijdag. Ondertussen is er nog steeds geen Koninklijk Besluit, dus er is nog geen enkel wettelijk kader. Ik denk dat de redelijke termijn nu toch wel overschreven is. Hoe kan je je als uitbater nu gaan voorbereiden op de heropening?", reageerde café-uitbater Tim Joiris eerder vandaag. "Al sinds maandag verwachten we nieuws in onze mailbox, maar dat bleef uit. Op een bepaald moment hebben we dan maar zelf besloten om de boel open te houden vannacht."

Pas vrijdagavond openen, daar hebben studenten niets aan. Zij willen feesten op donderdag
Tim Joiris, uitbater van cafés in de Gentse studentenbuurt

Het Koninklijk Besluit is rond de middag verschenen. Dat laat de cafés nu ook officieel toe om vannacht na middernacht open te blijven. Maar dat waren de cafés in de Overpoortstraat sowieso al van plan. "Op safe spelen en pas vrijdagavond openen, daar hebben de studenten niets aan. Op vrijdag gaan zij naar huis, maar op donderdag willen zij feesten in Gent. En daarin zijn wij, met de Overpoort, toch wel een belangrijke speler." Al vermoedt Joiris dat er vanavond na middernacht ook zal gefeest worden in andere Gentse uitgaansbuurten, zoals de Vlasmarkt.

Na de middag zetten de eerste studenten in Gent het feest al in

Videospeler inladen...

Extra politie aanwezig

"De realiteit is duidelijk: er zal gefeest worden in de Overpoort vanavond. De studenten zijn er allemaal voor de start van het tweede semester, dus het zal volle bak zijn", reageert burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD). "Onze politie zal dus zeer sterk aanwezig zijn, om alles in goede banen te leiden."

De studenten zullen ongetwijfeld "volle bak" feesten vanavond. De politie zal dus hoe dan ook sterk aanwezig zijn

Gents burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD)

De Clercq was nooit van plan om de cafés te ontruimen. "Als al die studentencafés vol zitten, dan is ontruimen heel moeilijk. Je riskeert een enorm rumoerige nacht met ernstige conflictsituaties. De veiligheid primeert", klonk het deze ochtend, voor het koninklijk besluit er was. 

Meest gelezen