Olympisch kampioen kunstschaatsen Nathan Chen verbreekt in Peking het wereldrecord op de korte kĂĽr
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Talloze pirouettes, maar worden olympische kunstschaatsers dan niet duizelig?

Het is een populaire zoekterm tijdens de Olympische Winterspelen: Waarom worden kunstschaatsers niet duizelig door al die pirouettes? "Dat worden ze wel, maar ze hebben dat gevoel leren onderdrukken", zegt professor Kathleen Cullen, die onder andere het evenwichtsorgaan bestudeert. "Topsporters hebben hun hersenen eigenlijk aangeleerd om dat valse gevoel van beweging te negeren."

Waarom worden kunstschaatsers niet duizelig? Het antwoord is simpel, maar genuanceerd: "Olympische sporters trainen niet alleen hun lichaam, maar ook hun geest", zegt professor Kathleen Cullen, professor biomedische wetenschappen aan de John Hopkins universiteit in de Verenigde Staten.

Cullen bestudeert het vestibulaire systeem, of zoals ze het zelf omschrijft "het zesde zintuig". Het vestibulaire systeem is een ingewikkeld en uiterst verfijnd samenspel tussen het evenwichtsorgaan, de ogen en de hersenen. Het registreert als het ware het gevoel van beweging. Het geeft constant signalen door aan de hersenen over hoe we ons in de wereld voortbewegen. 

Bekijk hier de korte kĂĽr van kunstschaatster Loena Hendrickx tijdens de Olympische Winterspelen in Peking:

Videospeler inladen...

Topsporters leren het valse gevoel van beweging te onderdrukken

Duizeligheid is het gevoel dat je krijgt wanneer je zelf stilstaat, maar de wereld rondom je lijkt te bewegen. Dat gevoel is ook wetenschappelijk vast te stellen. "Je kunt dat in het laboratorium zien door iemands oogbewegingen te registreren", legt Cullen uit in een video op Youtube. "Als iemand ronddraait en dan plots stopt, dan zie je nog steeds de compenserende oogbewegingen." 

"Wanneer je rondjes draait, activeer je namelijk de halfcirkelvormige kanalen of de rotatiesensoren. Die zijn gevuld met een vloeistof en voelen je rotatie, maar als je lichaam stopt, blijft de vloeistof nog even voortbewegen. Dat zorgt voor een vals gevoel van beweging."

"Aan het begin van hun carrière werden topsporters, zoals dansers of schaatsers ongetwijfeld ook duizelig", verduidelijkt Cullen, "maar na heel veel oefenen gebeurt er iets fundamenteels in hun hersenen. Ze leren na verloop van tijd dat valse gevoel van beweging te onderdrukken. Het is niet helemaal weg, maar de hersenen hebben geleerd om deze foute informatie te negeren."

Bekijk: Olympische kampioen Nathan Chen zet wereldrecord neer met verbluffende korte kĂĽr:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

AFP or licensors

Meest gelezen