Het oud gemeentehuis. © Bart Roggeman

Oud gemeentehuis van Hemiksem staat te koop voor minstens 320.000 euro

Hemiksem -

Omdat er via een erfpachtovereenkomst geen kandidaat werd gevonden voor een nieuwe invulling van het oud gemeentehuis heeft het lokaal bestuur beslist over te gaan tot de verkoop van het pand. De instelprijs bedraagt minimum 320.000 euro.

Ondanks dat het gebouw te lijden had onder de tand des tijds en het al sinds de zomer van 2019 opnieuw leeg staat, zorgt het op de Gemeenteplaats nog altijd voor een karakteristieke uitstraling. Dat karakter moet ook bij een verkoop bewaard blijven.

“De verkoop gebeurt onder bepaalde voorwaarden”, zegt schepen van Patrimonium Jo Van Havere (Groen). “Enerzijds zijn er de voorschriften die gekoppeld zijn aan het ruimtelijk uitvoeringsplan Dorp en anderzijds is er het advies van de Intergemeentelijke Onroerende Erfgoeddienst.”

“Zo zijn aan het oorspronkelijke hoofdgebouw dat dateert uit de eerste helft van de 20ste eeuw alleen verbouwingen binnen het bestaand volume toegelaten. De uiterlijke verschijningsvorm en typologische kenmerken moeten behouden blijven. De aanbouw achteraan mag onder voorwaarden verbouwd worden, maar de nieuwbouw moet vanuit esthetisch en kunsthistorisch oogpunt verantwoord zijn en mag de erfgoedwaarde van het geheel niet aantasten. Platte daken zijn verplicht in te richten als groendak en terrassen zijn alleen toegelaten op de gelijkvloerse verdieping. Ook de witmarmeren gedenkplaten in de inkomhal, de spreuk aangebracht aan de plafondzijde alsook de mozaïekvloer bijvoorbeeld moeten behouden blijven”, somt de schepen op.

Naar herbestemming toe is veel mogelijk. Het perceel is bestemd voor gemeenschapsvoorzieningen, horeca, kantoren en diensten, socio-culturele functies, kleinhandel en zelfs wonen. “Bij de beoordeling van de kandidaat kopers wordt in eerste instantie gekeken naar het voorgestelde project en pas daarna naar de geboden prijs”, verklaart Jo Van Havere.

Voor de verkoop wordt een beroep gedaan op de diensten van Fed-Net. Het hele dossier is op de website van Fed-Net te raadplegen, waar kandidaat-kopers ook een bod kunnen uitbrengen.

(bar)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER