Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsJustitie

Voortvluchtige drugsbaas Flor Bressers ‘De Vingerknipper’ opgepakt in Zwitserland

Flor Bressers.Beeld Fed Pol

De voortvluchtige drugscrimineel Flor Bressers (35) is woensdagavond gearresteerd op de luchthaven van Zürich in Zwitserland. Dat heeft het Antwerpse parket bevestigd. Bressers stond sinds vorig jaar op de ‘Most Wanted’-lijst van de politie.

Flor Bressers, bijnamen ‘De Lange’ en ‘De Vingerknipper’, werd gezocht in het kader van verschillende grote drugsonderzoeken. Op 12 maart 2020 werd hij veroordeeld voor een gijzeling in het drugsmilieu in 2016. Het slachtoffer werd er door Bressers en zijn kompanen van verdacht een partij drugs te zijn kwijtgespeeld en ze eisten daarom een hoop geld van hem. Volgens het slachtoffer had Bressers hem geslagen en in de hand gesneden. 

De Limburger is voortvluchtig sinds het voorjaar van 2020 en stond sinds vorig jaar op de ‘Most Wanted’-lijsten van de Belgische politie en Europol. Zijn uitlevering zal gevraagd worden aan Zwitserland.

“De naam van de dertiger kan verder gelinkt worden aan verschillende lopende gerechtelijke onderzoeken in Antwerpen, West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen”, zegt Kristof Aerts van het Antwerpse parket. “Daarbij vormt zware georganiseerde criminaliteit de rode draad. Het gaat onder meer om onderzoeken naar internationale drugssmokkel waarbij geweld niet wordt geschuwd.”

Na de publicatie op de site Belgium’s Most Wanted en Europe’s Most Wanted door Europol startten verschillende eenheden van de Federale Gerechtelijke Politie samen met het Belgische FAST (fugitive active search team) en een aantal andere Europese FAST-eenheden de actieve opsporing op.

“Gisterenavond kon de voortvluchtige man in Zwitserland gearresteerd worden”, aldus Aerts. “De arrestatie, uitgevoerd door speciale eenheden en met bijstand van andere Zwitserse politiediensten, is het resultaat van een maandenlange en intensieve klopjacht op de voortvluchtige. Daarbij werd nauw samengewerkt tussen het federaal parket, het parket-generaal Antwerpen, het parket Antwerpen en van verschillende diensten en afdelingen van de Federale Gerechtelijke Politie (FGP).

‘Vingerknipper’

Bressers staat erom bekend het geweld niet te schuwen. Dat leverde hem de bijnaam ‘De Vingerknipper’ op. In 2010 overviel hij, samen met een kompaan, een Nederlander die zijn hond uitliet in het Limburgse Overpelt. De twee sleurden de man in een auto en reden met hem naar een bos in het Nederlandse Bergeijk. Daar kreeg de man een pak slaag en knipte Bressers met een snoeischaar zijn pink af.