©  REUTERS

DISCUSSIE. Moet regering kernuitstap doorzetten of moeten er toch twee kerncentrales openblijven?

Open Vld en CD&V lonken nadrukkelijk naar de optie om twee kerncentrales toch open te houden na 2025. Dat maakt dat Vivaldi voor een flinke regeringscrisis staat, want Groen dat het regeerakkoord en het energieakkoord van eind december worden uitgevoerd. Maar wat vind jij? Moeten de kerncentrales onherroepelijk dicht, of is een volledige kernuitstap niet te verantwoorden?

red

LEES OOK. Groenen meer en meer geïsoleerd over kernuitstap: druk om centrales open te houden neemt fors toe

“Er kan geen enkel scenario begraven worden”, zegt Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert. In het begin van december noemde hij vasthouden aan het idee dat twee kerncentrales na 2025 open konden blijven nochtans “therapeutische hardnekkigheid”. “Een lijk dat dood is, kan je niet blijven reanimeren.”

De reden voor die bocht? De energiefacturen die torenhoog blijven onder invloed van een geëxplodeerde gasprijs. En de oorlogsdreiging tussen Rusland en Oekraïne, die de prijzen op zijn zachtst gezegd geen goed zouden doen. “Dat moet je echt wel meenemen in de beslissing die de regering moet nemen.” Lachaert vraagt dat er nieuwe adviezen komen van energieregulator CREG en netbeheerder Elia over de impact van zo’n conflict.

En bij Open Vld zijn ze niet de enigen die luidop twijfelen. CD&V-vicepremier Vincent Van Peteghem was altijd al wat sceptisch over de kernuitstap. De hoge energieprijzen baren zijn voorzitter Joachim Coens alleen maar meer zorgen. “De factuur gaat maal drie”, zegt hij. “Als de kerncentrales openhouden dat kan tegenhouden, dan valt dat zeker te overwegen.”

De groenen vragen nu dat het regeerakkoord en het energieakkoord van eind december worden uitgevoerd. “Een regering zonder loyale partijvoorzitters houdt het niet lang vol,” waarschuwt Groen-Kamerfractieleider Wouter De Vriendt. Voor de groenen dreigt een nieuw trauma, Vivaldi staat voor een flinke regeringscrisis.

Op 18 maart zal de regering zich weer over de kerncentrales buigen. Om finaal te beslissen. Makkelijk wordt het allesbehalve.

Wat vind jij? Moeten de kerncentrales dicht, of moeten er openblijven?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER