fotografie peter Hilz (C)

Blog - Nederland en Noord-Frankrijk leggen treinverkeer stil door storm, ook ons land treft voorbereidingen

Straks trekt Noordzeestorm Eunice door ons land. Het KMI voorspelt hevige rukwinden die kunnen oplopen tot 140 kilometer per uur, en heeft alvast code oranje afgekondigd voor de provincies West- en Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Weerman Frank Deboosere waarschuwt voor windschade en raadt aan om morgen binnen te blijven.

Morgennamiddag wordt de storm verwacht, hoe zijn de voorspellingen in jouw provincie:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Nederland schrapt vanaf morgen 14 uur alle treinen, ook Frankrijk legt in enkele regio's treinverkeer stil

In Nederland rijden morgen vanaf 14.00 uur geen binnenlandse en internationale treinen meer vanwege storm Eunice. Dat melden de Nederlandse Spoorwegen (NS). Bij onze noorderburen geldt in het grootste deel van het land code oranje, enkel in de provincie Limburg wordt code geel gehanteerd.

De kans dat er bomen op het spoor waaien is volgens de NS groot. "En voor storingsploegen is het verlenen van assistentie of uitvoeren van herstelwerkzaamheden bij zo'n hevige storm te gevaarlijk", klinkt het.

Ook Frankrijk legt een deel van het treinverkeer stil. Vanaf 12 uur zal het verkeer op zo goed als alle TER-lijnen in de departementen Nord, Pas-de-Calais en Somme worden onderbroken. Ook enkele TGV-lijnen worden tijdelijk stilgelegd. Verwacht wordt dat zaterdagochtend alle verkeer kan worden hervat.

In ons land wordt pas morgen bekeken of ook NMBS maatregelen neemt. De spoorwegmaatschappij raadt alvast aan om verplaatsingen zoveel mogelijk te beperken. Als je je toch moet verplaatsen, raden ze aan vlak voor je vertrek je reis te plannen via hun website of app. Ook Thalys raadt reizigers aan hun reis indien mogelijk uit te stellen en de website van de maatschappij goed in de gaten te houden.

Code oranje in West- en Oost-Vlaanderen en Antwerpen

Vrijdag na de middag zal Noordzeestorm Eunice door ons land trekken. Dat gaat gepaard met hevige rukwinden en mogelijk windschade. Het KMI heeft alvast code oranje afgekondigd voor de provincies West- en Oost-Vlaanderen en Antwerpen, met rukwinden van 100 tot mogelijk zelfs 150 km/u aan de kust. De rest van het land heeft code geel meegekregen. Wie kan, vermijd best de avondspits morgen.

Weerspecialisten blijven intussen de precieze koers van Eunice opvolgen. Het is niet uitgesloten dat de kust en/of West-Vlaanderen vrijdagmorgen nog worden opgeschaald naar code rood, klinkt het. 

Ontdek in onderstaand artikel ook de te verwachten maximale windstoten per provincie, volgens het KMI:

Scholen in Nederland gaan eerder dicht

In Nederland sluiten verschillende onderwijsinstellingen morgenmiddag eerder de deuren. De Hogeschool van Amsterdam wil studenten de kans geven om op tijd naar huis te gaan, en houdt er al om 12 uur mee op. Hogeschool Rotterdam doet hetzelfde, en ook diverse scholen in Friesland volgen hetzelfde stramien.

In andere gevallen wordt overgeschakeld op online onderwijs.

Gaan we naar zwaarste storm in meer dan 30 jaar? Zo zag die van 25 januari 1990 eruit

Het is nog niet helemaal zeker, maar storm Eunice zou wel eens de zwaarste storm van de afgelopen dertig jaar kunnen worden in ons land. Toch als de meest pessimistische voorspellingen van het KMI uitkomen. Als het de meest optimistische voorspellingen worden, blijven we er net onder.  Hoe zag die storm van 25 januari 1990 eruit? We doken in het archief. 

Videospeler inladen...

Stormjager Daan De Meulemeester: “Van dit soort scenario’s worden wij niet gelukkig”

“Stormchasers”: ze komen niet alleen in Tornado Alley in Noord-Amerika voor. Ook in ons land zijn stormchasers actief. MNM-presentatoren Sander Gillis en Laura Govaerts praten met Daan De Meulemeester, oprichter van Chase2Be.

“Van een scenario als morgen word ik niet blij”, zegt de Gentenaar. “Er zal namelijk ongetwijfeld schade zijn, en ook slachtoffers zijn niet uit te sluiten. Daar kan je moeilijk gelukkig van worden.”

Het meteorologische aspect vindt De Meulemeester interessant om te zien, maar eigenlijk draait het stormjagers meer om bliksem, hagel en tornado’s. “Het woord “stormchasers” wordt vaak te letterlijk vertaald en geïnterpreteerd. Of er ook in ons land tornado’s zijn? Absoluut. Niet zo indrukwekkend als in Amerika – gelukkig – maar ook hier komen er per jaar gemiddeld zo’n vijf voor, kleinschalig en kortstondig.”

“We kijken en genieten”, geeft De Meulemeester toe. “En achteraf leggen we radarbeelden, foto’s en video’s naast elkaar om te kijken of de storm anders is verlopen dan voorspeld.” De Meulemeester is niet de enige stormjager in ons land: “Chase2Be is met een tiental jagers, in totaal zijn we in België toch zeker met het drievoudige.”

Tot slot geeft De Meulemeester graag een voorname tip voor morgen mee: "Bind alles vast wat los staat. Zet ook losse items zoals bloempotten binnen en parkeer je auto niet onder een boom.”

Recreatiedomeinen, parken en begraafplaatsen morgen gesloten

In West-Vlaanderen sluiten alle provinciale domeinen vanaf morgenochtend 8 uur tot en met zaterdagnacht om 24 uur. Het toegangsverbod houdt in dat alle geplande publieksactiviteiten in de provinciedomeinen verboden worden. Het toegangsverbod geldt niet voor de groene assen (fietssnelwegen en fietspaden).

In Oost-Vlaanderen sluiten morgen alle provinciale domeinen, bossen en natuurgebieden omwille van het verwachte stormweer. Wandelpaden worden afgebakend, buitensportterreinen mogen niet gebruikt worden en golfterreinen worden ook afgesloten. Alle bossen en natuurgebieden zijn verboden terrein tijdens het stormweer, ook indien de ingangen niet fysiek afgesloten zijn met bijvoorbeeld een nadarhek of lint. 

Gent waarschuwt alvast voor windstoten tot 130 kilometer per uur. In Aalst heeft het stadsbestuur beslist om de opening van de winterfoor van vrijdag te verplaatsen naar zaterdagavond. De foorkramers moeten in de tussentijd de nodige maatregelen treffen om hun installaties en constructies te beveiligen.

In Antwerpen gaan alle stedelijke parken en begraafplaatsen morgen vanaf 12 uur toe. Voorzieningen die zich in parken bevinden, zoals het Middelheimmuseum zullen ook gesloten zijn tijdens de storm. De parken en begraafplaatsten gaan in principe in de loop van zaterdag terug open, na een controle.

Ook Brussel heeft besloten om de toegang tot parken, bossen en parkeerplaatsen in het Zoniënwoud vanaf morgenmiddag 12 uur te sluiten. Aan de ingangen van de groene ruimtes zal een bericht worden uitgehangen en zullen de parkwachters de bevolking informeren. 

Bekijk hier het meest recente weerbericht:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Al minstens vijf doden in Europa

Minstens vijf mensen zijn om het leven gekomen door de zware stormen die Europa vandaag hebben geteisterd. Die haalden windsnelheden tot 180 kilometer per uur en verstoorden het spoor- en luchtverkeer. Drie slachtoffers vielen in Polen en de twee anderen in Duitsland. Zij zijn het slachtoffer van de storm Dudley, aan de vooravond van de komst van storm Eunice.

In Krakau, in het zuiden van Polen, kwamen twee werknemers om het leven en raakten er twee gewond toen een bouwkraan door sterke windstoten omviel. Een andere man werd gedood nadat een boom op zijn auto was gevallen in het westen van het land. Daarnaast raakten ongeveer 500 huizen in het land zwaar beschadigd en werden 324.000 huishoudens zonder stroom gezet.

In Duitsland kwam een 37-jarige automobilist om het leven toen een boom op zijn auto viel op een landweg in Bad Bevensen in Nedersaksen. Een 55-jarige automobilist stierf nadat een boom op zijn auto terechtkwam in Schwenda in de deelstaat Saksen-Anhalt.

Deel van spanplafond premetrostation Opera in Antwerpen wordt verwijderd

In Antwerpen worden de loshangende delen van het spanplafond in de centrale toegang tot premetrostation Opera preventief verwijderd door het voorspelde stormweer vrijdag. De dienstregeling van de trams zal geen hinder ondervinden.

Het spanplafond is een kunststofdoek die is opgehangen als afwerking onder het eigenlijke dak van de lichtput. De afgelopen weken werden door de hevige wind enkele scheuren in het spanplafond opgemerkt en opgevolgd. Daarom neemt de stad nu samen met de brandweer en De Lijn de komende nacht een deel van het plafond uit voorzorg weg. Het plafond loopt immers over de ondergrondse metrolijnen en zou bij noodweer voor hinder kunnen zorgen.

De werken vinden plaats in de nacht van donderdag op vrijdag. De dienstregeling ondervindt geen hinder, aangezien er op het moment van de werken geen trams door het station zullen passeren. Stad Antwerpen gaat ondertussen ook op zoek naar een technisch alternatief dat structureel beter bestand is tegen extreme weersomstandigheden.

Weerman Frank Deboosere: “Er komt een zware storm op ons af”

Weerman Frank Deboosere legt in het Journaal uit waar we ons morgen aan mogen verwachten, en hoe het mogelijk is dat storm Eunice zo zwaar tekeer zal gaan:

Videospeler inladen...

Schooldirecteur: "Situatie morgen uur per uur opvolgen"

Het hoogtepunt van storm Eunice wordt verwacht tussen 14 en 19 uur, tijdens de spits en het einde van de schooldag. Uit een rondvraag van “De Wereld Vandaag” op Radio 1 blijkt dat de meeste scholen morgenvroeg opnieuw samenzitten om de situatie in te schatten en knopen door te hakken over eventuele extra maatregelen.

Sabine Pyliser, interim-directeur bij het Immaculata Instituut in De Panne, houdt haar hart vast. “Wij hebben alvast enkele maatregelen genomen, en hopen dat die voldoende zullen zijn om de storm te doorstaan. Ouders hebben we per mail gevraagd om voorzorgen te nemen voor de verplaatsing van hun zoon of dochter, de leerlingen zelf hebben we via Smartschool nogmaals opgeroepen voorzichtig te zijn en zo weinig mogelijk met de fiets te komen. Als blijkt dat het te gevaarlijk wordt, moeten ze tijdens de pauzes sowieso binnenblijven.”

Samen met de preventieadviseur zullen ze de situatie uur per uur opvolgen. “We hopen op een storm in een glas water, maar ik vrees ervoor.”

Beluister hier het volledige gesprek met Sabine Pyliser in "De Wereld Vandaag":

Brussels Airport volgt situatie van nabij op, KLM annuleert alvast 167 vluchten

Brussels Airport houdt de weersvoorspellingen nauwlettend in het oog nu voorspeld wordt dat storm Eunice vrijdagnamiddag over ons land zal razen. "Samen met alle partners houden we dit uiteraard in de gaten, via de weersvoorspellingen en de informatie die we via (luchtverkeersleider, nvdr.) skeyes krijgen", zegt woordvoerster Ihsane Chioua Lekhli. "Voorlopig is de verwachting dat er niet heel veel impact zou zijn, maar we volgen de situatie uiteraard op."

De woordvoerster benadrukt ook dat de luchthaven procedures heeft voor stormweer. Het gaat dan bijvoorbeeld over de extra beveiliging van het materiaal op het tarmac vanaf een bepaalde windsnelheid of het tijdelijk niet gebruiken van passagiersbruggen.

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM annuleert alvast 167 vluchten. "Dat zorgt ervoor dat er morgen voor ons een zeer beperkte operatie mogelijk is op Schiphol", klinkt het. Daarnaast kan het weer van vrijdag ook tot vertragingen leiden, zo stelt KLM.

  

Code rood in deel van Verenigd Koninkrijk

De Britse meteorologische dienst heeft code rood ingesteld voor een deel van Wales en het zuidwesten van Engeland. De weerdienst waarschuwt voor extreem sterke wind met snelheden tot 145 kilometer per uur. Voor het zuiden van Engeland, inclusief Londen, geldt code oranje.

De Britse weerdienst waarschuwt voor onder meer rondvliegend puin met gevaar voor het leven, stroomuitval, afsluitingen op de weg en problemen in het openbaar vervoer. Dat geldt met name voor het zuidwesten van het VK, in de ochtend. Het noorden krijgt naar verwachting met de minste overlast te maken. Volgens Britse media heeft de weerdienst mensen opgeroepen binnen te blijven.

Volgens een woordvoerder van de spoorwegen zullen alle treinen in Wales vrijdag geschrapt worden om de veiligheid van de passagiers en het personeel te garanderen. Ook op andere plaatsen worden annuleringen of vertragingen van het openbaar vervoer verwacht.

Het Britse leger staat klaar om in te springen indien nodig, liet premier Boris Johnson weten.

Ook in Ierland geldt code rood in het zuiden en het westen van het land. Daar wordt gevreesd voor overstromingen bij vloed.

Kranen aan de kust worden "windvrij" gemaakt

Bij stormweer is het natuurlijk altijd oppassen voor torenkranen die dreigen om te vallen. Ook daar worden vandaag al maatregelen voor genomen: "Aan zee bouwen we de kranen sowieso al sterker op dan in het binnenland", vertelt Kris Vannecke van Torenkranen Verhelst. "Er wordt bijvoorbeeld meer balast op de voet gelegd of er wordt gekozen voor een groter chassis om de kraan zo stabieler te maken."

Er worden windsnelheden tot 130 kilometer per uur aangekondigd aan de kust, maar dat zou volgens Vannecke geen problemen mogen opleveren voor zijn kranen. "Onze kranen zijn voorzien op windsnelheden tot 190 kilometer per uur", vertelt hij. 

Werken in die omstandigheden is echter niet meer mogelijk. "Tot windsnelheden van 70 kilometer per uur kan dat, wordt de wind sterker dan stoppen we met werken en moet de kraan windvrij gemaakt worden, zoals dat ook aan het einde van de dag altijd gebeurt." Concreet wil dat zeggen dat de rem wordt afgezet, zodat de kraan kan meebewegen met de wind. 

Brandweer bereidt zich voor op storm Eunice

Luitenant Ludwig de Clercq van Hulpverleningszone 1 van de Midden- en Oostkust, maakt zich zorgen over wat de kust morgen te wachten staat: "Als ik hoor wat het KMI voorspelt, dan ben ik er niet gerust in: rukwinden van 130 kilometer per uur, dat is niet niks."

De brandweer zal daarom morgen extra personeel inzetten om zo goed en snel mogelijk te kunnen ingrijpen op plaatsen waar er stormschade is. "Dat geldt niet alleen voor de schermen, maar ook achter de schermen", vertelt De Clercq, "het is belangrijk dat er ook genoeg mensen zijn op dispatching zodat er goed kan uitgestuurd worden."

De hulpverleningszone verwacht morgen op het hoogtepunt vijftien tot dertig oproepen per minuut. "Dan is het belangrijk dat er een goede triage gebeurt achter de schermen", aldus De Clercq, "een boompje op een fietspad is op dat moment niet zo belangrijk als een torenkraan die dreigt om te vallen."

Videospeler inladen...

Meest gelezen