Assistentiewoningen in Geraardsbergen: zaakvoerders blijven in de cel

De zaakvoerders van de assistentiewoningen in Geraardsbergen waar begin februari 17 bewoners geëvacueerd werden omdat ze niet zelfredzaam waren, blijven in de cel. Dat heeft de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling donderdag beslist. De 49-jarige Stefaan P. en zijn 37-jarige partner waren in beroep gegaan tegen de verdere aanhouding door de raadkamer in Oudenaarde.

Het dossier startte naar aanleiding van een aantal klachten bij de onderzoeksrechter in Oudenaarde. Die had de federale gerechtelijke politie Oost-Vlaanderen gelast met een onderzoek naar Residentie Beauprez en Residentie De Kloef in de Klakvijverstraat in Geraardsbergen. De twee instellingen worden uitgebaat door Stefaan P. en zijn partner.

Uit controles van de Zorginspectie bleek dat in Residentie Beauprez ouderen verbleven die niet zelfredzaam waren en dat de zorg duidelijk onvoldoende was. De erkenning voor het uitbaten van een assistentiewoning werd definitief ingetrokken eind juni 2021, maar het maakte een doorstart als co-housingsproject Alegria. Residentie Senior Resort De Kloef heeft wel nog een erkenning voor het uitbaten van assistentiewoningen, maar het staat op de zwarte lijst van Zorg en Gezondheid.

De inval van de politie op 3 februari moest nagaan op welke manier de inwoners verzorgd werden. In het co-housingsproject Alegria werden 15 ouderlingen aangetroffen die niet zelfredzaam waren en in Residentie De Kloef werden er twee aangetroffen.

Meest gelezen