Meer natuur op doktersvoorschrift? "Fysiek contact met natuur bevordert weerstand"

Wist je dat je natuur op doktersvoorschrift kan krijgen? Vooral in Canada schrijven dokters het advies steeds meer voor. Professor Hans Keune van de Universiteit Antwerpen pleit ook bij ons voor meer frisse buitenlucht op voorschrift. "Het is goed voor je gezondheid en het zorgt voor een verbeterd herstel", zegt de coördinator van de Leerstoel Zorg en Natuurlijke Leefomgeving.

Het gebeurt niet veel dat de dokter "meer natuur" voorschrijft, maar het kan dus wel degelijk. In Canada bijvoorbeeld geven dokters dat advies steeds vaker. Als het van de UAntwerpen afhangt mogen dokters bij ons ook iets sneller denken aan de kracht van een moment in de natuur.

Professor Hans Keune van de Universiteit Antwerpen ziet alvast de  voordelen in van meer tijd buiten in een natuurlijke omgeving: “Door corona hebben heel wat mensen de natuur herontdekt. We zien in de medische wereld dan ook duidelijk een positief effect op de gezondheid”, vertelt Keune in Start Je Dag op Radio 2 Antwerpen. 

De connectie met de natuur zijn we doorheen de jaren wat uit het oog verloren

Professor Hans Keune, coördinator Leerstoel Zorg en Natuurlijke Leefomgeving (UAntwerpen)

“Studies tonen aan dat fysiek contact met de natuur vooral voor jonge kinderen erg belangrijk is om weerstand op te bouwen. Je hebt er later alleen maar voordelen van", aldus Keune. 

Complementaire aanvulling

Toch is natuur op doktersvoorschrift niet zaligmakend. “Je kan uiteraard niet genezen van borstkanker door buiten te gaan wandelen. Maar de natuur is een goede aanvulling op de traditionele behandelingen of medicijnen”, aldus professor Keune.

Meest gelezen