Archiefbeeld

Weekendje gevangenis? Autoriteiten in Zwitserland zoeken vrijwilligers om gevangenis uit te testen

In Zwitserland hebben honderden mensen zich kandidaat gesteld om vrijwillig enkele dagen door te brengen in een nieuwe gevangenis. De lokale autoriteiten willen op die manier het gebouw uittesten voor er echte gedetineerden terechtkomen. De vrijwilligers zullen worden behandeld als "echte" gevangenen. 

Met 832 zijn ze, de vrijwilligers die zich kandidaat stellen om enkele dagen door te brengen in een nieuwe gevangenis in Zwitserland. Van 24 tot 27 maart zet de penitentiaire instelling de deuren open voor nieuwsgierigen. Voor enkele dagen kunnen ze er eens proeven van het leven als gedetineerde. Helaas is er niet voor elke kandidaat plaats. Slechts 241 personen kunnen er worden geplaatst. 

Telefoons blijven buiten

Het weekendje gevangenis wordt echter geen gezellig uitje. De vrijwilligers zullen worden behandeld als echte gedetineerden. Ze krijgen allemaal dezelfde outfit en moeten eten wat de pot schaft. Ze doorlopen ook dezelfde procedures als de gevangenen. Net als in een echte gevangenis mogen de deelnemers geen telefoons of elektronische apparaten mee naar binnen nemen. 

Om deel te nemen aan het experiment moeten deelnemers ouder dan 18 jaar zijn. Het is namelijk niet voor iedereen weggelegd. Tijdens het verblijf worden de deelnemers aan een uitgebreide veiligheidsscreening onderworpen. Enkel bij het fouilleren, hoeven ze zich niet volledig uit te kleden als ze dat niet willen. Aan het begin van het experiment krijgen ze ook een safe word. Wordt het hen allemaal te veel, dan kunnen ze op elk moment de gevangenis verlaten. Een luxe die gedetineerden niet hebben. 

Meer dan een test

Met deze oefening willen de lokale autoriteiten de capaciteit, de werking en de diensten van de gevangenis testen. Ook willen de cipiers testen hoe vlot de samenwerking en de communicatie met andere autoriteiten als politie en onderzoeksrechter verloopt. 

Toch is dit voor het gevangenispersoneel meer dan een test. "Mensen hebben vaak een verkeerd beeld over cipiers en bewakers", vertelt Marc Eiermann, hoofd van het gevangenismanagement van Zurich West Prison. "We willen deze gelegenheid gebruiken om aan mensen te tonen hoe een gevangenis echt werkt. Cipiers en bewakers moeten vaak heel professioneel te werk gaan met gedetineerden."

Meest gelezen