© kris hossey

Proeftijd lage-emissiezone voorbij: 20.500 waarschuwingen, vanaf nu 125 euro boete

De stad Antwerpen heeft in de voorbije maand meer dan 20.500 waarschuwingsbrieven verstuurd naar chauffeurs die met een vervuilende auto de lage-emissiezone in reden. Vanaf vandaag is het menens en wordt er beboet.

jas, lvg

Wie nu nog tegen de lamp loopt, krijgt een administratieve boete van 125 euro. Intussen laat de stad onderzoeken of een uitbreiding van de lage-emissiezone (LEZ) naar de districten haalbaar is. “Het gaat om een zeer grondig onderzoek, dat nog een tijd zal duren”, zegt schepen voor Leefmilieu Nabilla Ait Daoud (N-VA).

De burgemeesters van de gemeenten in de zuidelijke rand overwegen nu al op hun beurt een lage-emissiezone in te voeren. Ze zijn bang dat zij het slachtoffer worden van het Antwerps beleid. Zo zouden mensen met vervuilende auto’s tot in Boechout kunnen rijden en daar de tram nemen. Maandag gaan de burgemeesters van Boechout, Mortsel, Borsbeek en Hove een en ander bespreken op het kantonnale overleg, waarbij ook Lint, Edegem, Kontich en Aartselaar rond de tafel zitten.

De Belgische Federatie voor Oude Voertuigen (BFOV) gaat intussen in de aanval tegen de lage-emissiezone. De eigenaars van oldtimers beweren dat er procedurefouten zijn gemaakt in het decreet en beginnen een juri­dische procedure. “Voor de heel oude wagens geldt een uitzondering, maar de LEZ is nefast voor eigenaars van voertuigen tussen 25 en 40 jaar oud”, zegt voorzitter Peeter Henning. Schepen Nabilla Ait Daoud (N-VA) toont geen begrip. “Als we deze oude en zeer vervuilende wagens zomaar zouden toelaten, heeft de LEZ gewoon geen zin meer.”

Bekijk de reportage van ATV:

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER