Flor Bressers bleek over een luxueus appartement te beschikken in de prestigieuze woontoren Renaissance in Zürich. ©  RR

Slim, meedogenloos en extreem rijk: “Uitgeleverde cocaïnebaas Flor Bressers zit op een vermogen van honderden miljoenen euro”

ANTWERPEN -

De Lommelse drugsbaron Flor Bressers (36) is vrijdagochtend door Zwitserland aan ons land uitgeleverd. Hij werd onder zware bewaking overgebracht en werd vrijdag al voorgeleid bij een onderzoeksrechter in Antwerpen. Flor Bressers, alias ‘De Lange’, gold de jongste jaren als een van de grootste cocaïnesmokkelaars van Europa. “Als je zijn geld aannam, was je voor de rest van je leven zijn eigendom”, klinkt het over de opgepakte Bressers.

Joris Van der Aa

Dit artikel verscheen voor het eerst op 17 februari 2022

Politie en justitie zochten hem maandenlang van Dubai, Turkije, Zuid-Afrika tot de Seychellen. Uiteindelijk vonden ze de voortvluchtige cocaïnebaas Flor Bressers (35) in februari van dit jaar dichter bij huis, in een luxueuze woontoren in de Zwitserse stad Zürich. Daar woonde hij onder een valse identiteit met zijn Nederlandse vriendin en hun pasgeboren baby. “Als je zijn geld aannam, was je voor de rest van je leven zijn eigendom”, klinkt het over de opgepakte Bressers.

Flor Bressers, alias ‘De Lange’, gold de jongste jaren als een van de grootste cocaïnesmokkelaars van Europa. Bressers werd beschouwd als een belangrijke figuur binnen het machtige Dino- en Tito-kartel, dat vanuit Dubai geleid zou worden door de Bosnische topcrimineel Edin Gacanin. De naam van Bressers dook de voorbije jaren steeds vaker op als organisator van grootschalige cocaïnesmokkel van Zuid-Amerika naar Europa. Zo ziet het parket van Brugge hem als hoofdverdachte in de zaak-Kriva Rochem, waarbij een Antwerps waterzuiveringsbedrijf werd gebruikt als dekmantel voor de invoer van tonnen cocaïne vanuit Brazilië. Bij het parket van Dendermonde loopt sinds 2018 een onderzoek naar de smokkel van grote ladingen cocaïne in containers met rijst. En recenter viel de naam van Bressers in het onderzoek naar de gewelddadige overval op een brandwacht in de haven van Antwerpen. De cocaïnesmokkel en de gewelddadige mishandeling van de brandwacht werden vermoedelijk aangestuurd door de Nederlandse drugsbaron ‘Bolle Jos’. Uit onderschepte Sky-berichten zou blijken dat Bressers zorgde voor het wapentuig voor de bende.

 ©  Europol

De arrestatie van Flor Bressers komt er op vraag van het parket van Antwerpen, omdat Bressers nog vier jaar celstraf moet uitzitten voor de ontvoering, gijzeling en mishandeling van de Nederlandse drugshandelaar Johannes W., die in 2016 van de straat werd geplukt na een mislukt heroïnetransport. Volgens het Hof van Beroep werd de Nederlander persoonlijk door Bressers bewerkt met een mes. Het was niet de eerste keer dat Bressers voor de rechtbank diende te verschijnen wegens geweldpleging. Zijn eerste veroordeling in Limburg liep hij op wegens een gewapende overval. Later werd hij ook nog vervolgd omdat hij de vinger van een Nederlandse crimineel zou hebben afgeknipt met een tuinschaar, maar voor die feiten werd hij vrijgesproken.

Criminologie

Bressers groeide op in de Limburgse gemeente Lommel. Hij studeerde criminologie aan de VUB in Brussel, maar volgens sommigen zette hij toen al de eerste stappen in zijn loopbaan als drugshandelaar. Bressers stond in het milieu bekend om zijn intelligentie, maar ook omwille van zijn explosieve karakter. Mensen die hem kennen omschrijven hem steevast als een vlotte kerel, die heel snel kan ontploffen. En hij wordt omschreven als een man die wil dat zijn orders worden opgevolgd. Hij wordt ook steevast omschreven als iemand die gul is voor ‘corrupte’ contacten bij politie of justitie. “Maar als je zijn geld aanneemt, ben je voor de rest van je leven zijn eigendom”, zegt een ingewijde. “Flor had een politieman omgekocht bij de federale politie in Brussel, die hem tegen betaling informatie doorspeelde. Toen die politieman een andere functie kreeg, liet hij weten dat hij Flor niet meer zou kunnen helpen. Dat werd gewoon niet aanvaard. Die flik moest maar zien hoe hij aan de informatie kwam.”

De meest gangbare bijnaam in het milieu was ‘De Lange’, omwille van zijn indrukwekkende gestalte, maar hij stond ook wel bekend als ‘De Universitair’, omwille van zijn opleiding tot criminoloog. Zijn ‘master’ in de wereld van de misdaad zou Bressers echter hebben behaald dankzij Peter ‘Peerke’ S., zijn voormalige schoonvader en een legendarische xtc-baron uit het Brabantse Eersel. Terwijl politie en justitie de jacht openden op grote namen als de Aquino’s of Janus Van Wesenbeeck, groeide Bressers in stilte uit tot een grote speler in het milieu, die contacten onderhield met criminele kopstukken van Zuid-Amerika tot de Balkan.

 ©  RR

‘Bongoking’

De rol van Bressers in de cocaïnesmokkel tussen Zuid-Amerika en Europa werd pas echt duidelijk toen de Nederlandse politie erin slaagde om de criminele chat-app Encrochat te kraken. De speurders ontdekten dat een zekere ‘Bongoking’ invoer van containers met mangaanerts van Brazilië naar Rotterdam aanstuurde. En ‘Bongoking’ was volgens de speurders niemand minder dan Flor Bressers.

Het kraken van Encrochat was voor Bressers het sein om onder te duiken. Hij vloog de wereld rond in een privévliegtuig en maakte gebruik van een perfect vervalst biometrisch paspoort dat hij in Duitsland aanschafte voor om en bij 250.000 euro. Ook zijn Nederlandse vriendin, die woensdag eveneens werd opgepakt, beschikte over valse identiteitspapieren. De speurders volgden zijn spoor tot in Zuid-Afrika en de Seychellen, waar hij samen met andere leden van de organisatie op een privé-eiland verbleef. De speurders vreesden lange tijd dat Bressers zich definitief in Zuid-Afrika zou vestigen, een land dat op het vlak van internationale samenwerking een nog slechtere reputatie heeft dan de Verenigde Arabische Emiraten, waar talloze Antwerpse cocaïnesmokkelaars zich schuilhouden.

Een ander spoor leidde echter naar Zwitserland. Dankzij onderschepte chatgesprekken uit Encrochat en Sky ECC kwamen speurders te weten dat Bressers een deel van zijn miljoenen in Zwitserland had verborgen. Bovendien doken er in de Sky-berichten aanwijzingen op dat Bressers ergens in Zwitserland een eigen stek had aangeschaft. Dat vermoeden werd nog groter, toen in oktober 2021 Bastiaan K. werd gearresteerd in het Franse deel van de luchthaven van Basel/Mulhouse. Bastiaan K. is een projectontwikkelaar uit Brasschaat die in het dossier Kriva Rochem naar voor komt als de ‘financiële man’ van de groep rond Flor Bressers. Bastiaan K. zou kort voor zijn arrestatie bij Bressers op bezoek zijn geweest.

Prestigieuze woontoren

De voorbije maanden waren steeds meer aanwijzingen dat Bressers zich door Europa verplaatste. Woensdag 16 februari 2022, kort voor middernacht werd hij opgemerkt in de Turbinenstrasse in Zürich, in het gezelschap van zijn 28-jarige vriendin en hun pasgeboren kind. Bressers bleek over een luxueus appartement te beschikken in de prestigieuze woontoren Renaissance. De speciale eenheden van de Zwitserse politie vielen vervolgens in het appartement binnen en troffen de verdachte aan in het bijzijn van zijn vriendin en hun kind. Ook de vriendin werd gearresteerd. De Zwitserse politie verklaarde dat ze Bressers op het spoor waren gekomen omdat ze vermoedden dat hij gebruikmaakte van vervalste paspoorten.

Nu de jacht op Flor Bressers voorlopig ten einde is, staan politie en justitie voor een nieuwe opdracht: de jacht op het criminele vermogen van de dertiger uit Lommel. Bressers zou de jongste jaren extreem rijk zijn geworden. “Flor zit op een vermogen van honderden miljoenen. Euro, welteverstaan.”

 ©  RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER