Gepeste Elias (16) uit Sint-Truiden getuigt 2 maanden na mediastorm: "Het gaat goed met me"

De 16-jarige Elias uit Sint-Truiden werd vorig jaar maandenlang fysiek en mentaal gepest. Een video waarin hij zwaar wordt toegetakeld, ging in december rond op sociale media, met heel wat reacties en een mediastorm als gevolg. Twee maanden later doet hij bij Radio 2 zijn verhaal. 

"Het gaat goed met mij. Veel beter", steekt Elias van wal. "Ik heb intussen een studentenjob en ik ga opnieuw graag naar school. Ook in de klas gaat het heel goed. Er wordt niet echt meer geruzied zoals vroeger, en mijn klasgenoten zijn mijn vrienden geworden." Twee maanden geleden bevond de jonge Truienaar zich nog in een heel andere situatie. Al sinds september vorig jaar werd hij zwaar gepest en mishandeld door enkele klasgenoten, terwijl de rest van de klas toekeek of deelnam aan de pesterijen. 

De "hoofdpesters", zoals Elias ze zelf noemt, zijn intussen geschorst en hangen mogelijk zwaardere straffen boven het hoofd. "Hen zal ik nooit kunnen vergeven voor wat ze gedaan hebben. De rest van de klas heb ik wel vergeven. Ze hebben zich nooit echt geëxcuseerd voor hun gedrag, maar de sfeer in de klas zit nu goed. Ik vind het wel jammer dat niemand maandenlang iets ondernomen heeft. Niemand anders op school of daarbuiten wist ervan. Het was mijn geheim, totdat de filmpjes zijn opgedoken. Dat hangt wel nog rond in mijn achterhoofd."

Na de hele mediastorm was ik bang voor negatieve reacties, zoals klappen in mijn gezicht of leerlingen die "El Patron" naar me zouden roepen

In onderstaande video kan je enkele fragmenten zien van pestfilmpjes die twee maanden geleden op sociale media circuleerden. Opgelet: het gaat om schokkende beelden.

Videospeler inladen...

Nadat de felle (media)aandacht rond het verhaal van Elias en de filmpjes was gaan liggen, is Elias opnieuw naar school gegaan. "Ik was wel vrij bang. Het leek alsof iedereen op de speelplaats naar me keek. Ik was bang voor negatieve reacties, zoals klappen in mijn gezicht of leerlingen die "El Patron" naar me zouden roepen. Maar dat viel uiteindelijk mee", klinkt het. "Soms kibbelen we wel nog in de klas, en dan noemen ze me soms nog "El Patron" of zeggen ze dat ik zielig deed in het nieuws." De naam "El Patron" verwijst naar een filmpje (zie hierboven) waar een pester Elias op zijn knieën dwingt, hem een klap in het gezicht geeft en eist dat Elias "Sorry, El Patron" tegen hem zegt.

Hoewel het nu beter gaat met de tiener, vindt Elias het belangrijk dat anderen zulke dingen niet hoeven mee te maken. Daarom roept hij iedereen op om zo snel mogelijk melding te maken van potentieel pestgedrag. "Ga dat alsjeblief zo snel mogelijk melden. Ik snap dat je dat niet durft, omdat je bang bent om zelf de gevolgen te dragen, maar doe het desnoods anoniem."

Ook voor mensen die zelf gepest worden, op het werk of op school, heeft Elias nog een boodschap. Die vertelde hij graag zelf:

Meest gelezen