Moslimexecutieve

Minister Van Quickenborne trekt erkenning Moslimexecutieve in

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). © belga

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) start de procedure op om de erkenning van de Moslimexecutieve in te trekken. Dat zei hij vandaag in De ochtend op Radio 1. De voorzitter van de Moslimexecutieve zegt ‘verbaasd en ontgoocheld’ te zijn.

Tb, blg

De Moslimexecutieve is de officiële vertegenwoordiging van de islam in België. Dat gaat gepaard met ongeveer 600.000 euro subsidies per jaar. De organisatie ligt al een tijdje onder vuur. Het wordt verdacht van buitenlandse invloed uit Turkije en Marokko, slecht functioneren en radicalisme. Een rapport van de Staatsveiligheid linkte voorzitter Mehmet Üstün enkele maanden geleden nog aan extremisme.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne heeft nu beslist de erkenning van de Moslimexecutieve in te trekken. ‘Heel concreet betekent die intrekking dat we het orgaan niet meer zullen subsidiëren, en dat hun rol wegvalt’, zei Van Quickenborne in De ochtend. ‘Ik stel vast dat het orgaan niet representatief is voor alle moslims. Je ziet een oudere generatie die elke voeling met de jonge moslims heeft verloren die hier de plak zwaait. Dat is nefast voor de moderne islam. Deze executieve kan niet langer een gesprekspartner zijn.’

In een open brief aan de minister legde de Moslimexecutieve in november vorig jaar nog uit dat het een vernieuwingsoperatie zou opstarten.

Van Quickenborne benadrukt dat de deelstaten nog altijd individuele moskeeën kunnen erkennen. De Moslimexecutieve zelf heeft ook nog recht op wederhoor.

Moslimexecutieve: ‘onaanvaardbare beslissing’

De beslissing om de erkenning van de Moslimexecutieve in te trekken, is ‘onaanvaardbaar’, laat voorzitter Mehmet Üstün weten.

Üstün is ‘verbaasd en ontgoocheld’ dat Van Quickenborne de procedure voor de intrekking van de erkenning opstart, zei hij vrijdag aan Belga. Volgens de voorzitter van het Executief van de Moslims in België (EMB) is het niet aan de minister, maar aan de moslimgemeenschap om over de executieve te oordelen. Üstün zei dat hij later op de dag in een persmededeling uitvoeriger op de kwestie zou ingaan.

Tabula Rasa

N-VA-Kamerlid Koen Metsu reageert tevreden op de beslissing van minister Van Quickenborne. ‘Na drie jaar lang aandringen kan ik enkel tevreden zijn dat de minister eindelijk gevolg geeft aan de terechte bekommernissen over dit slecht functionerend orgaan’, zegt hij. Voor Metsu is het tijd voor ‘een complete tabula rasa’.