Veel studenten in de Gentse Overpoort
Radio 2 Oost-Vlaanderen

Studenten vieren heropening van nachtleven: "Het begon rustig, maar na middernacht ging iedereen los"

In de Vlaamse studentensteden konden jongeren afgelopen nacht opnieuw feesten zonder rekening te moeten houden met een sluitingsuur en ook zonder mondmasker. In Gent, Leuven en Hasselt heerstte een uitgelaten sfeer zonder al te veel incidenten. De studenten waren blij dat de nieuwe regels een dagje vroeger ingingen dan gepland, want donderdag is natuurlijk dé uitgaansdag voor hen.

Vanaf middernacht kleurde de coronabarometer oranje. Dat wil zeggen dat er geen sluitingsuur meer is voor discotheken en danscafés en dat er ook weer zonder mondmasker gedanst mag worden. Eigenlijk zou dat pas vanavond het geval geweest zijn, maar op vraag van het nachtleven besliste minister Verlinden om het nieuwe koninklijke besluit een dagje vroeger te laten ingaan. En dat werd stevig gevierd in de Vlaamse studentensteden.

Ik zit nu al in mijn laatste jaar, dus ik heb maar één jaar echt kunnen uitgaan. Daarom ga ik nu "volle bak" tijdens mijn laatste jaar
Feestende student in Gent

"Ik ben zo blij dat ze niet gewacht hebben tot morgen met het heropenen van het nachtleven", klinkt het bij een feestende student in de Gentse Overpoort. "Uiteindelijk maakt het voor corona helemaal niks uit of je nu vanavond of morgenavond opent. En laten we niet vergeten: donderdagavond is dé uitgaansavond voor studenten in Gent."

"Het is zo zalig om weer te kunnen uitgaan", zegt een andere feestvierder. "Ik zit nu al in mijn derde jaar, dus ik heb maar één jaar echt kunnen uitgaan. Daarom ga ik nu "volle bak" tijdens mijn laatste jaar."

Overpoort Gent

In studentenstad Leuven kwam het feestje vrij laat op gang, maar eens het losbarstte, duurde het tot in de vroege uurtjes. “Het was echt weer zoals vroeger”, vertelt DJ Wim die de hele nacht plaatjes heeft gedraaid in café Vesper op de Oude Markt. 

“We dachten dat het om 22 uur al meteen "volle bak" zou zijn, maar iedereen bleef netjes aan zijn tafel zitten tot middernacht. Daarna is iedereen binnengekomen en was het feest. Iedereen ging los en zong de hele tijd mee, super.”

"Knaldrang" op de Oude Markt in Leuven:

Videospeler inladen...
Oude markt Leuven

In Hasselt zakten de meeste studenten af naar het Kolonel Dusartplein, de uitgaansbuurt voor jongeren. "Ik ben blij dat we terug pintjes kunnen drinken, ook voor de mentale gezondheid is dat belangrijk", zegt Hasseltse student Senne Mertens.

Ook Gitte Wouters en Maxime Nelissen vierden gisterenavond in Hasselt het latere sluitingsuuraf voor de horeca. Door corona en de examens hadden ze al een tijdje niet meer kunnen uitgaan, maar daar kwam gisteravond, met behulp van een meter bier, verandering in. "We hebben hier enorm naar uitgekeken, maar nu kunnen we eindelijk weer vieren", klonk het enthousiast. 

Kolonel Dusartplein Hasselt

Ook de café-uitbaters waren enorm blij dat ze eindelijk weer studenten konden ontvangen na middernacht. "We hebben lang moeten wachten, maar het is mooi om te zien hoe studenten weer hun beentjes kunnen losgooien", klinkt het bij de eigenaar van danscafé LUXX in de Overpoort.

"Het was duidelijk dat de mensen er zin in hadden, het had lang genoeg geduurd", zegt Gerald Claes, uitbater van danscafé de Charlatan in Gent in "De ochtend" op Radio 1. "We gaan niet te veel jammeren, maar onze sector was toch het meest getroffen." Claes koestert dan ook de stille hoop dat de danscafés opnieuw voorgoed open mogen blijven. "Het is genoeg geweest", besluit hij.

Weinig incidenten

De eerste echte uitgaansnacht in de studentensteden verliep verliep zonder veel problemen. In Gent waren er volgens politie de politie wel enkele incidenten, maar niet meer dan bij een uitgaansavond voor corona. Hetzelfde geluid klinkt bij het Gentse Universitair Ziekenhuis. "We kregen een tiental mensen binnen met een alcoholvergifting, maar dat waren er niet meer dan vroeger", zegt spoedarts Miguel Seriez.

De gezellige drukte in de Overpoort werd amper verstoord. Bekijk hier de sfeerbeelden:

Videospeler inladen...

Ook voor de Leuvense politie was afgelopen uitgaansnacht vergelijkbaar met de eerste weken van het academiejaar. "Iedereen kon weer op stap gaan, ontmoette elkaar en de sfeer zat goed. Maar dat betekent wel dat er hier en daar de nodige overlast was”, legt woordvoerder Marc Vranckx uit. De Leuvense politie kreeg vooral klachten binnen over nachtlawaai en moest op verschillende plaatsen kotfeestjes stilleggen.

Meest gelezen