Er wordt 1 miljoen euro geïnvesteerd in de piste. ©  Serge Minten

Hans Van Alphen, Rani Rosius en Kim Meylemans krijgen nieuwe atletiekpiste in Kiewit

Hasselt -

Naast de bouw van de topturnhal in Runkst en de komst van een extra bokszaal bij de sporthal in Kuringen staat in Hasselt dit jaar ook de renovatie van de atletieksite in Kiewit gepland. Zowel de looppiste als de stroken voor de kampnummers worden aangepakt, goed voor een investering van 1 miljoen euro.

“De huidige atletieksite ligt er nu bijna 45 jaar, hoog tijd om te renoveren”, zegt sportschepen Habib El Ouakili (RoodGroen+). “Jaarlijks wordt de site door zo’n 50.000 mensen gebruikt, onder meer door de loopclubs AVT en VACH die er hun thuisbasis hebben. Maar ook andere sportclubs binnen en buiten Limburg en de G-sporters zijn er regelmatig te vinden. Op de site trainen geregeld ook topsporters zoals Hans Van Alphen, Rani Rosius, Niels Pittomvils en Kim Meylemans, net als de sporters van de Hasseltse topsportschool. Daarnaast is de atletiekpiste ook de locatie voor heel wat evenementen en komen er flink wat individuele bezoekers oefenen. Dankzij het consequente onderhoud van onze stadsdiensten heeft de piste het zo lang uitgezongen, maar nu stellen we toch vast dat er slijtage optreedt.”

Duurzaam

“Vanaf de zomer wordt de volledige site daarom opnieuw vernieuwd”, aldus El Ouakili. “De baan van 400 meter krijgt een gloednieuwe toplaag. Dat gebeurt volgens de laatste normen van de sport, dus duurzaam, stevig, waterdoorlatend, onderhoudsvriendelijk en natuurlijk met de juiste belijningen. Ook de andere kampnummers langs en binnen de piste worden meegenomen. Zo komen er nieuwe aanloopstroken voor het speerwerpen, verspringen en hoogspringen. De steeple- en de polsstokzone worden geoptimaliseerd en de hamerslingerkooi wordt vervangen door een gloednieuwe discuskooi. Met de gloednieuwe site willen we nog meer talent aantrekken in het sportcentrum van Kiewit. Die is al flink uitgebouwd, met de uitbreiding van tennisclub Tenkie en de nieuwe hockeysite van Hockeyclub Stix. De atletiekpiste kon dus niet achterblijven.”

1 miljoen

“Van de totale investering van om en bij 1 miljoen euro zal de Vlaamse overheid 200.000 euro voor haar rekening nemen”, zegt burgemeester Steven Vandeput (N-VA). “We zoeken nu een gespecialiseerde aannemer om deze werken uit te voeren”, vult schepen van Openbare Werken Laurence Libert (Open Vld) aan. “Bedoeling is dat de werken aan het begin van de zomer starten. De aannemer zal de volledige piste dan selectief en laag per laag verwijderen om daarna opnieuw twee lagen waterdoorlatend asfalt aan te leggen. Als laatste wordt de nieuwe toplaag aangebracht, volgens de normen van de IAAF. Om aan die normen te voldoen, wordt ook nieuwe energiezuinige verlichting voorzien om het plaatje compleet te maken.”

“Intussen zoekt onze sportdienst samen met de clubs en de scholen die gebruikmaken van de piste naar andere trainingslocaties om de renovatieperiode te overbruggen”, zegt schepen El Ouakili. (dj)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer